Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Куди поїхати біля Львова: як за день відвідати три унікальних замки Львівщини

2021-06-12 21:37:58
Источник: https://www.032.ua/

Куди поїхати біля Львова: як за день відвідати три унікальних замки Львівщини

Біля Львова знаходяться три старовинних замки, які вже багато років є чудовою приманкою для туристів не тільки з України, але з усієї Європи. Це Золочівській, Олеській та Підгородецькій замки.

Хоч вони дуже не схожі архітектурно — але кожен з них красив та величний по своєму. Їх унікальність та комфортність для пересічного туриста ще і у тому, що всі вони знаходяться біля Львова і фактично в одному напрямі, недалеко один від одного. Так що при бажанні, за один день ви зможете не тільки відвідати всі три фортеці — але і встигнете і повернутись ввечері до Львова. Всі три замки входять до відомого туристичного маршруту «Золота підкова».

Золочівський замок

Коли ви плануєте їхати громадським транспортом, то свою подорож краще почати зі Золочівського замку. До Золочева, який знаходиться всього за 66 кілометрів від Львова, можна за півтори години доїхати автобусом із Центрального або Північного вокзалу чи виїхати на електропоїзді «Львів-Тернопіль» із залізничного вокзалу.

Замок вражає в першу чергу своїми фортифікаційними спорудами. Замок був збудований у  на  кошти Якова Собеського - батька  майбутнього короля Польщі Яна III Собеського у 1634 році.

Золочівський замок зведений за проєктом невідомого італійського архітектора по принципу  «palazzo in fortezzo», тобто палацу — як резиденції, та одночасно неприступної фортеці.

Золочівський замок, Фото: ВідвідайЗолочівський замок, Фото: Відвідай



За бажанням дружини короля Яна III Собеського француженки Марі 'Аркуін він мав унікальну для того часу технічну особливість - каналізацію. У палаці було 6 туалетів, вода в які подавалася по трубах проведених з даху. Таким чином, вода потрапляла до ями з нечистотами і змивала бруд.

Два палаци - великий житловий палац і Китайський палац - захищала система валів, ровів , равелінів та бастіонів.

Куди поїхати біля Львова: як за день відвідати три унікальних замки Львівщини, фото-2, Фото: vilingstore.netФото: vilingstore.net

У палаці замку є багато цікавих експозицій, почіная від корони Данила Галицького до колекції мисливських трофеїв. Одним з найцікавіших експонатів у Золочівському замку є камені з зашифрованими написами.

Ще одна родзинка замку — це Музей східних культур, який знаходиться у Китайському палаці. У ньому знаходиться багато цікавих експонатів, які розповідають про культуру Стародавнього Єгипту,  Китаю та Японії. Тут можна побачити фрагменти єгипетських саркофагів часів фараонів та японські нецке.

Підгорецький замок

На відстані 18 кілометрів від Золочівського замку знаходиться ще одна перлина середньовічної архітектури - Підгорецький замок. Він був збудований у 1640 році за проєктом італійського архітектора Андреа дель Аква.

Підгорецький замок, Фото: vgorode.uaПідгорецький замок, Фото: vgorode.ua

Замок мав дуже красиві та багато убрані зали, які мали назви Китайська, Золота, Лицарська, Зелена, Дзеркальна та Мозаїчна.

Пожар у 1956 році знищив більшу частину внутрішньої обстановки замку і до цього часу в ньому ведуться реставраційні роботи.

Замок був знімальним майданчиком для двох відомих радянських фільмів. Тут знімався  фільм «Дике полювання короля Стаха», а також Підгорецький замок — зіграв роль Паризької Ратуші, де проходив бал з Марлезонським балетом у культовому радянському фільмі «Д'Артаньян і три мушкетери».

Недалеко від замку  знаходиться памʼятник барокової архітектури Костел Воздвиження та святого Йосипа.

Олеській замок

На відстані 15 кілометрів від Підгорецького замку знаходиться Олеській замок. Це один із найдавніших в Україні замків — у перше він згадується ще у  1327 році.

У 14 сторіччі замок кілька разів змінював хазяїв. З початку замком володів литовський князь Любарт. А потім його відвоював польський король Казимир III.

Олеський замок, Фото: Пластова банкаОлеський замок, Фото: Пластова банка


У стінах замку був народжений польський король Ян III Собеський, який прославився перемогою над турками у 1683 році.

Картина «Битва під Віднем», Мартін АльтомонтеКартина «Битва під Віднем», Мартін Альтомонте

Саме тут можна побачити епічну картину «Битва під Віднем», яка була саме присвячена блискучій перемозі крилатих гусарів Собеського.

Внутрішнє подвір’я замку, Фото: Пластова банкаВнутрішнє подвір’я замку, Фото: Пластова банка


Всі три замки відкриті для туристів щодня, крім понеділка, з 11:00 до 18:00, у вівторок – із 12:00 до 17:00. Вартість квитків для дорослих від 90 до 150 гривень (в залежності від замка) для дітей і пенсіонерів від 20 до 60 грн, для студентів: від 60 до 90 грн.

Читайте також: Куди поїхати біля Львова: ТОП озер для відпочинку в області, - ФОТО


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...