Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Найагресивніший штам коронавірусу уже біля кордонів: чи захопить він Україну та коли

2021-06-21 01:21:46
Источник: https://www.0352.ua/

Найагресивніший штам коронавірусу уже біля кордонів: чи захопить він Україну та коли

Лікарі зі Львова та столиці спрогнозували прихід в Україну нового штаму коронавірусу "Дельта", який вже спалахнув у Росії.

Новий штам "Дельта" індійського походження. Цей найзаразнійший і найагресивніший штам вже виявили, зокрема, у сусідній Росії, передає ТСН.ua.
Науковці кажуть, що цим видом коронавірусу інфікувався кожен четвертий хворий на COVID-19 росіянин.
Українські дослідники занепокоїлись, адже через географічну близькість і швидку міграцію "Дельта" може потрапити до нас і викликати нову хвилю епідемії, яка може розпочатись зі сходу України.

Чи може докотитись до нас штам "Дельта" з Росії?

"Індійський" штам коронавірусу у півтора раза заразніший і в півтора-два рази агресивніший, тож збільшує ймовірності потрапити до лікарні і до реанімації.
Головний інфекціоніст Львівщини Сергій Федоренко зазначає, що попри те, що в Україні є обмеження на в’їзд та виїзд до Росії, громадяни все ж подорожують. А тому із території РФ може бути завезеним новий штам вірусу. Але, коли він потрапить до нас, лікар не готовий робити прогноз.

Епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк теж вважає, що є ризики потрапляння нового штаму коронавірусу з Росії до України.
"Я насправді не знаю, як підтверджували в Росії, що цей штам новий. Але якщо він існує, звичайно ж у нас є ризик, що буде занесення і в Україну. Ця країна розташована досить близько до нас, набагато ближче, ніж Індія, тому ризики отримати той чи інший новий штам, звичайно ж, існують", - каже експертка.

Коли може початися нова хвиля коронавірусу в Україні?

Тим часом, як коронавірус в Росії набирає обертів, Україна натомість демонструє спад захворюваності. Усі регіони нашої країни 9 червня перейшли до "зеленої" зони карантину. Що ж вплинуло на зменшення кількості зараження серед українців?

"Тут дійсно жодної логіки немає. Ми ж не робили масової вакцинації, але у нас вийшло так само десь, як у Великій Британії. Звичайно, кількість летальних випадків у нас трішки більша, але загалом кількість нових випадкій справді менша. Госпіталізація наразі ще тримається, але теж зменшилась, попри те, що ми практично не робимо якихось різких кроків і далекі ще до тої вакцинації, коли половину населення щепили", - каже лікар Тарас Жиравецький.

"Зелена" зона карантину дозволила нашим громадянам проводити масові заходи. Але попри відсутність достатньої кількості вакцинації населення і колективного імунітету, спалаху коронавірусу наразі не відбулось. І у цьому є певна "загадка", вважає медик.

"Найбільший парадокс для нас, медиків, епідеміологів, у тому, що зараз почалися концерти, масові святкування, які вже тривають впродовж двох тижнів, але спалаху такого сильного немає. Чому? Ніхто не може пояснити", - каже Тарас Жиравецький.
Медик пояснює, щоб розпізнати початок наступної хвилі коронавірусу, - потрібно стежити за спалахами захворюваності в окремих містах.

"Якщо у якомусь одному місті різко почне збільшуватись кількість інфікованих, як наприклад було в Івано-Франківську і на Закарпатті, то тоді потрібно очікувати на поширення хвилі по всій Україні", - розповів медик.

На думку сімейної лікарки у Дарницькому районі Києва Олени Л., накрити Україну нова хвиля захворювання може вже на початку осені.
"Нова хвиля можлива від вересня-жовтня 2021 року, у зв'язку з міграцією населення, курортним сезоном і похолоданням", - підсумувала вона.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...