Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

"Зона – червона, а сертифікати – зелені": як до нових обмежень готуються чернігівські заклади

2021-10-28 10:48:03
Источник: https://www.0462.ua/


Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на своєму засіданні 27 жовтня ухвалила рішення про впровадження з 00 годин 30 жовтня на території Чернігівщини червоної зони епідемічної небезпеки. Його підтвердила і профільна комісія Чернігівської ОДА.

Що це означає

У Чернігові та області з 30 жовтня працювати буде заборонено:

  • кафе та ресторанам, окрім роботи навинос та на доставку;
  • кінотеатрам, театрам, ТРЦ та іншим розважальним закладам;
  • спортзалам і басейнам;
  • непродовольчим ринкам і магазинам;
  • закладам освіти, окрім дитсадків та початкових шкіл.

Із масових заходів дозволятиметься проводити лише офіційні спортивні та матчі командних ігрових видів спорту, але без глядачів.

Проте в разі якщо 100 % працівників вищезгаданих закладів матимуть зелений COVID-сертифікат, а відвідувачі зелений сертифікат або дійсний протягом 72 годин ПЛР-тест, то обмеження діяти не будуть.

Право ж працювати без стовідсоткової вакцинації працівників матимуть лише дошкільні навчальні заклади і початкова школа. Банки, АЗС, ветеринарні магазини, аптеки та всі продовольчі магазини також працюватимуть без додаткових обмежень.

Закриватися не хочуть

Одразу після оприлюднення рішення про входження Чернігова до червоної зони ми вирішили поспілкуватись із представниками місцевих закладів громадського харчування, театрів і кінотеатрів, а також музеїв. Наших журналістів цікавило два основних питання: чи готові вони працювати у червоній зоні та як справи з вакцинацією серед їхніх співробітників.

У кінотеатрі Multiplex нас запевнили, що весь їхній персонал має зелені COVID-сертифікати та готовий працювати й після 30 жовтня. У свою чергу в Чернігівському драматичному театрі запевняють: працювати в червоній зоні будуть, але припускають, що, можливо, кількість вистав доведеться скоротити.

– За обмеженнями помаранчевої зони в нас 90,5 % співробітників мають право працювати, а ось з роботою в«червоній зоні все складніше. Протягом дня-двох ми підрахуємо, скільки у нас працівників із зеленими сертифікатами, і тоді вже будемо планувати свою роботу. Так, як раніше, ми навряд чи зможемо грати вистави, але повністю припиняти роботу не плануємо, – говорить гендиректор драмтеатру Сергій Мойсеєнко.

А ось у Молодіжному театрі не впевнені, чи зможуть працювати в умовах червоної зони епіднебезпеки, і радять театралам уточнювати інформацію щодо вистав уже після 30 жовтня.

В інших культурних закладах, таких як обласні Історичний та Художній музеї, нам теж розповіли про перспективу їхньої роботи в червоній зоні, і вона виявилась доволі песимістичною. За словами директора Художнього музею Юрія Ткача, попри те що в їхньому закладі є частина невакцинованих робітників, заклад буде працювати. Єдине питання, чи зможуть вони приймати відвідувачів, і на нього він ще не готовий зараз відповісти. У свою чергу директор Історичного музею Сергій Лаєвський запевняє, що вони намагатимуться зберегти повністю вакцинований колектив.

– Наш Військово-історичний музей, що біля Центрального парку культури та відпочинку, ми точно закриємо, бо там дуже низький рівень вакцинованих. А ось Історичний музей на Валу, скоріше за все, працюватиме. Ми цього дуже хотіли би і готові відправити додому невакцинованих працівників, аби не переривати роботу закладу, – зазначив пан Лаєвський.

Ресторани та кафе міста теж дуже хочуть працювати, як і раніше, але персонал встигли вакцинувати переважно лише першою дозою. За словами керуючої мережею вареничних «Балувана Галя» та кав’ярні «Шарлотка» Дар’ї Дьякової, у їхніх закладах вистачить працівників із зеленими сертифікатами для роботи в червоній зоні.

– Першою дозою вакцини в наших закладах вакциновані майже всі, а ось із другою не все так добре. У вареничній біля Красної площі в нас майже половина працівників мають зелені COVID-сертифікати, і цього нам вистачить для роботи протягом перших двох тижнів, поки інші зроблять собі щеплення другою дозою. У закладах на Центральному ринку та в ТРЦ Hollywood абсолютна більшість працівників щеплена двома дозами, і вони готові до роботи в червоній зоні, – заявила пані Дьякова.

У Sushi Studio також абсолютна більшість щеплена як мінімум однією дозою вакцини. У ресторані мали надію, що співробітникам дозволять працювати в червоній зоні з наявними негативними ПЛР-тестами, але законодавство вимагає тільки зелені COVID-сертифікати, і тепер постає питання, скільки відсотків персоналу зможуть працювати.

– У нас має бути десь 50 % персоналу із зеленими сертифікатами, а ось іншим ще як мінімум два тижні треба чекати перед щепленням другою вакциною, – говорить адміністратор закладу пані Тетяна.

P. S. Місцева влада має право в будь-який момент увести будь-які додаткові обмеження, але, за словами секретаря міськради Олександра Ломака, поки таких планів немає.

Хочу повідомити, що місто поки не планує вживати додаткових обмежень, крім тих, що передбачені постановами Кабінету Міністрів. Відповідно, транспорт працюватиме згідно з графіком, обов’язкове дотримання маскового режиму та можливість займати лише сидячі місця, – зазначив пан Ломако.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...