Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Вакцина розбрату: що сталося в садочку № 43

2021-11-12 17:35:55
Источник: https://www.0462.ua/

Вакцина розбрату: що сталося в садочку № 43

У понеділок, 8 листопада, набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, відповідно до якого певні категорії людей, що досі не убезпечили себе щепленням від COVID-19, мають бути відстороненими від роботи без збереження заробітної плати. Нині без щеплень не можуть виконувати свої обов’язки працівники всіх навчальних закладів, центральних органів виконавчої влади, місцевих держадміністрацій тощо.

Ми вирішили поспілкуватися з цими людьми, аби дізнатися про їхні подальші плани та позицію щодо наказу міністерства. У процесі пошуку дізналися про історію, яка сталася в дитячому садочку № 43. Там у перший день дії наказу про відсторонення стався конфлікт між колективом закладу та двома відстороненими працівницями. Ми прийшли до дитячого садочка, аби поговорити з колективом і дізнатися, що ж сталося.

«Начхати на дітей»

Одразу слід зазначити, що після інциденту завідувачці закладу стало зле, і нині вона перебуває на лікарняному. Тому офіційних коментарів від неї отримати не вдалося. Проте працівники, не називаючи своїх імен та прізвищ, говорили досить охоче.

Історія розпочалася рано вранці, орієнтовно між 7:30 та 8:00. До дитячого садочка підійшла група невідомих, серед яких було і дві відсторонені від роботи працівниці закладу. За словами свідків, вони буквально ввірвалися в будівлю та почали галасувати, заблокувавши центральний вхід і коридор. Усе це, відповідно, бачили батьки та малеча, яку зазвичай приводять до садочка саме о такій годині.

– Знаєте, їм було буквально начхати на дітей. У прямому сенсі. Вони кашляли, чхали в приміщенні, усі були без масок. Цим людям було все одно, що тут діти і що їм страшно. Що вони можуть якусь заразу сюди занести, врешті-решт. Ми спершу навіть не могли зрозуміти, чого саме вони хочуть. Одна начебто казала, щось про те, що їй потрібно переписати наказ про відсторонення іншим числом. Групу невідомих – а там були і молодики, і жінки – привели відсторонені працівниці. Деякі з них розмахували якимись корочками, начебто журналістськими посвідченнями, деякі тримали в руках Конституцію. Коли ми зрозуміли, що вони нічого не хочуть слухати, викликали поліцію, – розповів один із працівників.

– Нам дзвонили батьки, які приводили дітей, та питали, що відбувається, чи можна взагалі вести туди дітей і чи працюватиме заклад цього дня. Люди були розгублені, – розповіла інша працівниця.

Поліцейські вмовляли п’ять годин

Інформацію про виклик правоохоронців підтвердила і речниця патрульної поліції Анна Чернявська.

– Викликала поліцію діловод закладу. Вона повідомила, що група людей галасує в дитячому садочку за адресою вулиця Рокоссовського, 47-А. Прибувши на місце, патрульні побачили десятьох людей. Це, так би мовити, було дві групи підтримки. Згодом одну з жінок до роботи допустили, бо вона пред’явила ПЛР-текст. Її група підтримки покинула приміщення, а люди, що прийшли з іншою жінкою, залишилися. Проте конфлікт на той час уже вичерпався, і патрульні поїхали, – розповіла Анна Чернявська.

Працівники мають дещо іншу версію. Мовляв, патрульні самі розгубилися і не знали, як саме говорити з непроханими гостями. А тому, не витримавши натиску, полишили садок.

– Поліція почала дивитися заяву про відсторонення, мовляв, навіщо вам її переписувати – там усе правильно. Але їх ніхто не слухав. Хтось почав казати, що вони не збираються слухати поліцію, бо вона нелегітимна. Щось по типу – ви зареєстровані на якомусь там американському сайті як якась там особа, а тому ми вас не визнаємо. І взагалі країна окупована, – розповів працівник.

Після від’їзду патрульних на місце прибула так звана поліція діалогу – правоохоронці, що спеціалізуються на мирному вирішенні конфліктів. За словами працівників садочка, вони говорили з людьми близько п’яти годин. Тобто орієнтовно з дев’ятої ранку до другої години дня.

Факт того, що поліція діалогу і справді приїздила на цей виклик, нам підтвердила і речниця Головного управління нацполіції в області Наталія Слабеняк. Подробиці при цьому не надала.

– Нашій завідувачці стало погано, бо ці люди поводилися агресивно, галасували, кричали,у чомусь звинувачували її. Було враження, що ось іще трошки – і вони на неї кинуться та виштовхають з вікна. Поліцейські, які приїхали після патрульних, були дуже професійними. Вони проговорювали з цими людьми всі їхні тези, усі їхні звинувачення та пояснювали, чому вони неправдиві. Зрештою, через стільки часу, ці люди пішли, – розповіли працівники.

«Одним словом – секта»

До слова, усі, з ким нам вдалося поспілкуватися, відмітили один цікавий момент: деякі з так званої групи підтримки періодично говорили з кимось по телефону та нібито координували свої дії, обмінювалися інформацією.

– Вони дзвонили комусь, їм дзвонили. Казали – от у нас тут зараз так проходить, а у вас як? Тобто ніби доповідали комусь, що вони роблять. Узагалі ці люди були дуже емоційно збуджені. Їх можна було б охарактеризувати одним словом – «секта». Справжня секта. Очі блищать, розмовляють гучно, заведені дуже, нічого не хочуть слухати. На дітей та інших працівників уваги не звертали, – висловив свою думку один із працівників.

Тим не менш, в дитячому садочку нам не надали, а ні контактів завідувачки, а ні контактів відсторонених працівниць, аби ми могли отримати офіційний коментар. Однак, нам вдалося дізнатися їх з власних джерел. Додзвонитися до завідувачки не вдалося. А от спроба поспілкуватися з відстороненою працівницею, аби почути її точку зору, не призвели до успіху. Попередньо жінка погодилася на зустріч і коментар, але висунула умову: розповісти, звідки ми дізналися її номер телефону.Повідомила, що ЗМІ не довіряє, а тому по імені людини, яка надала її номер могла б зробити висновок чи варто довіряти конкретно нам. Оскільки такі дані ми розкрити не могли – зустріч була скасована.

Подібну поведінку, яку практикують деякі з відсторонених працівників, засудив і начальник міського управління освіти Василь Білогура. Такі дії лише дискредитують освітян, як в очах їхніх колег, так і перед тими заради кого вони працюють – дітьми. Нині, в чернігівських школах від роботи відсторонені в середньому 3 працівники зі 100. А в дошкільних навчальних закладах, 4 зі 100.

- Підбурювання працівників закладів освіти групою «антивакцинаторів» дискредитує освітян. Люди, які організовують масові «візити» до закладів освіти, виголошують закиди про неправомірність урядових документів. Утім, хочемо наголосити, що наказ МОЗ зареєстрований у Мінюсті, вказані документи пройшли необхідну правову експертизу, а їх правова суть повністю узгоджується із національним законодавством.

Намагання потрапити в заклад сторонніх осіб є нехтуванням нормами постанови Головного санлікаря № 8 та №10 та намаганням зірвати освітній процес в закладах освіти. Такі дії також несуть загрозу безпеці дітей, - наголосив Василь Білогура.

Крім того, він закликав більш відповідально ставитися, як до свого здоров’я, так і до здоров’я оточуючих людей.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...