Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією

2021-11-16 10:02:58
Источник: https://www.0522.ua/

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією

16 листопада — 320-й день року (321-й у високосні роки) за григоріанським календарем. До кінця року залишається 45 днів.

Іменинники – Георгій, Єгор, Юрій.

Релігійні святадень пам’яті святої княжни Анни Всеволодівни, яка була дочкою київського князя Всеволода Ярославовича. Вона отримала в народі прізвисько – Холодна, тому що цими днями погода найчастіше вже звертає до зими. Також свято носило й інші назви: “Баби”, “Кросник”, “Ганна”, “Агапій”. В юні літа Анна заручилася з Дуком Старшим, який був візантійським царевичем. На жаль, її судженого насильно постригли в ченці. Ця подія і стала причиною того, що дівчина присвятила себе Господу Богу. Побачивши в Візантії різноманітні жіночі монастирі, вона попросила свого батька заснувати схожий на Русі. На її прохання в 1068 році з’явився перший жіночий монастир, Андріївський. Анна стала там ігуменею. Саме в монастирі пізніше відкрили першу школу для дівчат. Там викладали жіночі ремесла і необхідні основи.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-1

Народні прикмети:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо сніг не випадав, значить наступний рік буде неврожайним;
  • якщо миші риють нори – чекайте на холоднечу;
  • низько летять хмари – на холод;
  • холодна погода 16 листопада – на голодну осінь;
  • якщо ввечері вдарив мороз, зимою не буде перепаду температур;
  • якщо з труби низько стелиться дим, буде потепління, а якщо пішов вгору – чекайте на мороз.

Всесвітні свята і пам'ятні дні:

Міжнародний день терпимості (толерантності). Свято запровадило ЮНЕСКО у 1995 році на своїй Генеральній конференції; Міжнародний день терпимості закріплено в «Декларації принципів терпимості». У 1997 році ООН також вирішило святкувати цей день, посилаючись на власний Устав. Міжнародний день толерантності є дуже важливим впровадженням, тому що, на жаль, в нашому світі зростає екстремізм (крайні погляди, методи дій) та ксенофобія (неприязнь до чужого). Свято закликає людей визнавати те, що всі ми різні, поважати особистість один одного – тільки так можна зберегти індивідуальність. Кожна людина може цінувати власні особливості так, щоб не відчувати ненависті до особливостей іншої людини.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-2

Всесвітній День ґудзиків, який засновано ще у 1938 році американською організацією National Button Society. Раніше ґудзики слугували людям не стільки для застібання одягу, а скільки в якості предмету розкоші, який, до того ж, ніс в собі певне смислове значення, тому до виробництва ґудзиків відносились зі всією відповідальністю та креативністю. В наш час ґудзики активно колекціонуються, найбільші зібрання зберігаються в музеях США, Польщі, Чехії та Швеції. Найзначніша колекція належить місту Нью-Джерсі (приблизно 100 тисяч ґудзиків), а приватне зібрання – Стівенсу з Америки.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-3

Всесвітній день рукоділля. Хоча це свято немає офіційного статусу, фонд ЮНЕСКО оголосив, що рукоділля прирівнюється до культурної спадщини світу. А для прихильників ручної праці це привід обмінятися досвідом та навчитися новому цікавому різновиду хобі. З моменту свого утворення у 1945 році, ООН віддавала перевагу збереженню матеріальних культурних цінностей та розвитку елементарної грамотності серед мешканців відсталих країн. Але вже через 30 років стало очевидно, що охорони також потребує нематеріальна культурна спадщина, до якої належить і рукоділля. Тому у 1975 році була прийнята нова конвенція, у якій перелічувались знання й навички, які відносяться до національних ремесел. А у 2001 році відповідний список доповнили усною культурною спадщиною. Треба зазначити, що цей список продовжує постійно поповнюватися.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-4

Міжнародний день боротьби з анорексією. Ця дата була запропонована до щорічного святкування з 2005 року. Анорексія – серйозне захворювання, на яке все частіше хворіють неповнолітні дівчата через виснажливі дієти та голодування. Хоча молодий організм потребує їжі, але при цьому симптомі у людини немає апетиту. Цей синдром супроводжується небезпечним порушенням функції метаболізму, хворобами системи травлення та інфекціями. Проблема є дуже гострою для суспільства: багато людей критикують нав’язувані модою неприродні стандарти краси, через що жінки позбавляють себе їжі, а потім хворіють. Ще у 1992 році День без дієт (друга назва свята) відбувся у Великобританії. Дату боротьби проти анорексії стали відзначати у різних країнах світу – у США, Канаді, Новій Зеландії, Австралії, Данії, Бразилії, Індії. З 1998 року різні організації міжнародного рівня почали виступати з ініціативою запровадження офіційного дня, щоб привернути увагу до проблеми. Так, у 2006 році після модного показу від серцевого нападу через нервову анорексію померла уругвайська фотомодель Луісель Рамос. В тому ж році померла 22-річна модель Ана Кароліна Рестон від печінкової недостатності, також викликаною анорексією. Проблема дуже серйозна, потребує рішення на світовому рівні – донести до людей небезпеку надмірних дієт та голодувань та запобігти хворобі.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-5

День працівників радіо, телебачення та зв’язку України. День працівників радіо, телебачення і зв’язку встановлений Указом Президента 11.11.1994 № 667/94 на підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення і телекомунікаційної галузі України. Девіз працівників зв’язку та сфери інформатизації: «Ми працюємо, щоб Україна стала розвиненою інформаційною державою».

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-6

Події:

1632 — Битва під Лютценом (1632) одна з найбільших битв тридцятирічної війни, між шведськими військами під проводом Густава ІІ Адольфа і габсбурзькими частинами на чолі з Альбрехтом Валленштайном.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-7

1700 — Герцогство Пруссія — раніше у складі Священної Римської імперії німецької нації — проголошено королівство.

1841 — Едуард Гурвін запатентував пробковий рятувальний жилет.

1848 — У Лондоні дав останній концерт Фридерик Шопен.

1895 — «Кінематограф» братів Люм'єр показали у Сорбонні.

1917 — в колишньому ханському палаці у Бахчисараї відкрито Національний музей.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-8

1918 — Королівство Угорщина, яке до цього була частиною Австро-Угорської Імперії, проголошено республікою.

1918 — проголошено закон ЗУНР «Про адміністрацію».

1920 — частини Армії УНР після запеклих боїв з більшовиками здобули Деражню.

1924 — почала мовлення перша українська радіостанція — Українське радіо.

1933 — встановлені дипломатичні відносини поміж СРСР та США.

1945 — у Лондоні засновано ЮНЕСКО

1967 — Розпочався I Світовий конгрес Вільних українців у Нью-Йорку. (Тривав 16—19.11).

1994 — Відповідно до Указу Президента № 667/94, від 11.11.94 почав щорічно відзначатися День працівників радіо, телебачення та зв'язку.

1999 — засновано Премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України.

2002 — Президент Кучма підписав указ про відставку уряду Анатолія Кінаха і направив до Верховної Ради України представлення на згоду призначити новим прем'єром голову Донецької обладміністрації Віктора Януковича.

2010 — заручини принца Вільяма та Кейт.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-9

Народились:

42 до н. е. — Тиберій, римський імператор з династії Юліїв-Клавдіїв.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-10

1624 — Барент Фабріціус, нідерландський художник та ілюстратор доби бароко.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-11

1717 — Жан Лерон д'Аламбер, французький філософ-енциклопедист, фізик, математик і механік. Двоюрідний брат абата і філософа Кондільяка і філософа, історика і дипломата Маблі.

1766 — Рудольф Крейцер, французький скрипаль-віртуоз, композитор, диригент та педагог, якому Людвіг ван Бетховен присвятив свою славнозвісну сонату № 9, відому як Крейцерова соната, проте Крейцер її ніколи не виконував.

1867 — Агапіт (Антоній Вишневський) — український церковний діяч, один із нечисленних представників вищого духовенства, який підтримав українську державність. Єпископ та архієпископ Катеринославський і Маріупольський (1911–1919).

1895 — Пауль Гіндеміт, німецький композитор, диригент, альтист і теоретик музики.

1906 — Роман Кармен, український режисер-документаліст (†1978).

1922 — Жозе Сарамаґо, португальський письменник, володар Нобелівської премії з літератури 1998 р.

1936 — Ігор Турчин, гандбольний тренер. За досягнення в спорті, Турчин і його команда занесені в Книгу рекордів Гіннеса.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-12

1930 — Олександр Сацький, український письменник та кінодраматург, автор сценаріїв до 16 фільмів, в тому числі «У бій ідуть лише „старі“» (разом із Леонідом Биковим), «Кармелюк», «Гнів» та ін.

1977 — Оксана Баюл, українська фігуристка, олімпійська чемпіонка (1994), модельєр спортивного одягу, авторка двох книжок.

У цей день 16 листопада: Міжнародний день толерантності, ґудзиків та боротьби з анорексією, фото-13
Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...