Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Відпочинок на Азовському морі в 2022 році: експерти озвучили, що чекати від цін

2021-11-24 00:54:19
Источник: https://www.0532.ua/

Відпочинок на Азовському морі в 2022 році: експерти озвучили, що чекати від цін

Минулий курортний сезон на Азовському морі став великим розчаруванням як для готельєрів, так і для відпочивальників. Ряд причин економічного та природного походження, і, насамперед, небувала кількість медуз, для перших вилився у вигляді напівпорожніх готелів та баз відпочинку, а других у ряді випадків змусив просто відмовитися від відпочинку. Але, незважаючи на обстановку, яка склалася на узбережжі, багато готельєрів не поспішали опускати ціни на відпочинок практично до самого кінця літа. Тому в очікуванні майбутнього сезону туристи вже починають цікавитися цінами на відпочинок у 2022 році. Тим часом експерти розповідають, чи варто чекати на їх зниження, пише 44.ua із посиланням на Інтерфакс-Україна.

В останні роки вітчизняний пляжний туризм відчуває не найкращі часи та переживає низку кризових явищ. І насамперед криза торкнулася більшості азовських курортів, які вже кілька років страждають від навали водоростей та медуз.

Піковим у цьому сенсі стало минуле літо, коли кількість медуз на багатьох курортах досягла настільки великих масштабів, що по суті унеможливила купання в морі.

На практиці це виявилося в явному зниженні туристичного потоку за найпопулярнішими в минулі роки напрямками — насамперед йдеться про Кирилівку, Бердянськ, Арабатську Стрілку, а також суміжні курорти — Генічеськ, Степанівку Першу та Приморський Посаду. Через це заповнюваність низки об'єктів у серпні не перевищила і третини від можливостей номерного фонду.

«У середньому за сезон-2021 туристичний потік за популярними азовськими напрямками знизився на 30-40% порівняно з попередніми роками. Але якщо брати окремі об'єкти на курортах, то десь він був мінімальним, тобто в межах 10-15%, а десь сягав і всіх 70-80%. Але навіть ці цифри падіння є згладженими щодо реальної ситуації, оскільки їх отримано переважно завдяки ранньому бронюванню, коли люди «замовляли» житло, ще не здогадуючись, яким буде літо. При цьому протягом літа, незважаючи на ситуацію з медузами, готельєри тягли до останнього зі зниженням цін, а коли все ж таки зважилися на цей крок, на море вже не хотів їхати ніхто і ні за якими цінами», - коментує минулий сезон туристичний експерт і головний редактор профільного видання primorsk.ua Євген Смєльчаков.

Зараз складно спрогнозувати однозначно ситуацію з медузами на наступний рік, але багато фахівців схильні вважати, що з великою ймовірністю вона все ж таки повториться.

І, на жаль, ефективних засобів боротьби з нею нині ні готельєри, ні місцеві чиновники не мають.

У той час як установка протимедузних сіток, яку багато відпочивальників вважають панацеєю від цієї проблеми, як показав торішній досвід, 100% результатів не дає, оскільки дискомфорт під час купання викликає вже сама морська вода, насичена отрутою медуз та їх фрагментами.

При цьому закордонні морські курорти, які істотно знизили ціни в умовах зниженого через пандемію коронавірусу потоку туристів, теж поки не поспішають повертати їх до докризових позначок.

У результаті, з урахуванням природних негативних факторів і демпінгу з боку зарубіжних курортів, вітчизняні пляжні рекреації опинилися в складній ситуації. З цієї причини вже під час завершення минулого сезону багато експертів висловлювали припущення, що в прагненні відновити попит, власники курортного житла коригуватимуть ціни.

Водночас самі приазовські готельєри поки що не готові знижувати розцінки, пояснюючи це постійним зростанням податків, підвищенням мінімальних заробітних плат та подорожчанням усіх видаткових статей, а також коротким сезоном, який має фінансово покрити витрати за цілий рік. Тому при зниженні цін їхня робота може виявитися просто нерентабельною, і на даному етапі вони планують утримати туриста за допомогою будівництва басейнів та розвитку інших напрямів туризму – гастрономічного, екскурсійного, культурного тощо.

«Більшість власників готельного бізнесу на азовських курортах, яких нам вдалося опитати, нині не планують знижувати ціни або включати до минулорічної ціни додаткові послуги чи сервіси, за винятком хіба що басейнів. Свою позицію вони пояснюють суттєвим подорожчанням електроенергії та комунальних послуг, підвищенням податків на землю та нерухомість, зростанням мінімальної заробітної плати та пов'язаним з ним збільшенням податкових зобов'язань, а також запровадженням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), які практично, напевно, потягнуть за собою адміністративні витрати та штрафи . У такій ситуації, кажуть готельєри, проблематично буде не лише знизити ціни, а й навіть зберегти їх на рівні минулого сезону, не знижуючи при цьому сервіс та не скорочуючи перелік та якість послуг, які надаються. Але це стосується переважно великих та затребуваних курортних об'єктів, яких криза торкнулася найменше. Тоді як міні-готелі та гостьові будинки воліють поки не думати про майбутнє, обмежуючись будівництвом басейнів», — ділиться своїми припущеннями головний редактор профільного видання. azov.zp.ua Юлія Ангеловська.

З іншого боку, їхати на море з медузами за цінами минулого року українці теж швидше за все не захочуть: одні краще вирушать на порівняно недорогі зарубіжні курорти на кшталт Болгарії та Албанії, другі шукатимуть альтернативу на рідних теренах у вигляді того самого Залізного Порту чи Урзуфа й Мелекіного, а треті взагалі залишаться вдома. Так що, як би там не було, а міняти цінники на нижчі готельєрам, мабуть, все ж таки доведеться.

Коли саме вони це зроблять, поки що теж незрозуміло. Наприклад, представники служб бронювання припускають, що цей процес розпочнеться вже після початку курортного сезону — ближче до липня, коли власники зрозуміють, що турист уже не поїхав. Принаймні таку думку висловив аналітик НМП «Бердянськ» Олександр Мостовий у коментарі виданню «Місто Маріуполь».

При цьому в більш виграшній ситуації можуть виявитися і деякі не особливо розкручені азовські курорти, такі як, наприклад, Урзуф, Мелекіне, Юр'ївка, Бабах-Тарама, Азовська Ялта та Білосарайська коса, які через географічні обставини страждають від медуз набагато менше або не страждають зовсім. Тому вже наступного літа ці рекреації можуть мати підвищений попит і, отже, трохи піднятися в ціні.

«Логічно припустити, що різниця в рівні падіння доходів тур-сектору дуже залежить і від конкретного регіону або навіть району курорту. Так, найімовірніше, ті ж Мелекіне та Білосарайська коса через розташування на березі порівняно прісноводної Таганрозької затоки, в якій практично немає медуз, можуть отримати навіть суттєве зростання потоку відпочивальників. У той же час, навіть якщо брати саме Арабатську Стрілку, то тут теж є велика різниця в прогнозах падіння ринку в залежності від району коси і, відповідно, типового портрета споживача. Так, наприклад, згідно з очікуваннями Генгірка постраждає найбільше через орієнтацію насамперед на пляжний відпочинок з дітьми. При цьому Стрілкового проблема, найімовірніше, торкнеться найменше - місцевий турист найчастіше є шанувальником дикого чи напівдикого відпочинку або взагалі їде до Стрілкового заради гарячого джерела. Відповідно, така категорія туристів без особливих проблем передислокується з берега Азовського моря на Сиваш, у якому поки що немає медуз», - розповідає Юлія Васильєва, редактор локального онлайн-медіа проєкту Арабатської Стрілки та Генічеська arabat.com.ua.

Таким чином більшість експертів сходяться на думці, що відпочинок на найпопулярніших азовських курортах в 2022 році, ймовірно, подешевшає, але не відразу. Тоді як рекреації, позбавлені проблеми медуз, можуть суттєво подорожчати.

Нагадаємо, що вже не один рік пальму першості на азовському узбережжі ділять Кирилівка, Бердянськ та Арабатська Стрілка. Ці курорти полюбилися відпочивальникам переважно завдяки чистому і теплому морю з пологим дном і плавним заглибленням, великим піщаним пляжам, широкому вибору житла, який може задовольнити запити відпочивальників із різними вимогами та матеріальними можливостями, а також добре розвиненою курортною та розважальною інфраструктурою. Тут можна знайти всі популярні на українському узбережжі розваги, представлені аквапарками, дельфінаріями, луна-парками, водними гірками, школами віндсерфінгу тощо.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...