Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Фонтан з хлопчиком та підземний перехід: як виникла площа Митна у Львові, - ФОТО

2021-11-25 00:20:25
Источник: https://www.032.ua/

Фонтан з хлопчиком та підземний перехід: як виникла площа Митна у Львові, - ФОТО

У рамках спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про одну із центральних площ міста - площу Митну. 

Площа Митна у Львові розташована поруч з історичним центром у Личаківському районі. Вона є однією з найменших у місті, однак не менш визначною та популярною серед жителів та туристів. Привабливішою площа стала після реконструкції, яку провели чотири роки тому. Зокрема, її родзинкою став сухий фонтан з оновленою скульптурою хлопчика. Розповідаємо детальніше про площу, а також публікуємо актуальні фото та відео. 

Площа Митна у Львові, Фото: 032.ua

Площа Митна у Львові, Фото: 032.ua

Як змінювалася назва площі Митної

Своє походження площа Митна бере з кінця XVIII століття, давня назва площі - Цлова. У 1933 році її перейменували на честь римо-католицького єпископа-суфрагана Владислава Бандурського і ця назва проіснувала до 1946 року. Однак була перерва у 1942 - 1944 роках, тоді вона була відома як Цолльпляц. У 1945 - 1990 роках площа отримала назву "Радянська", а із 1990 року повернули історичну назву - площа Митна.

Площа митна незадовго до спорудження підземного переходу, 1971 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Площа митна незадовго до спорудження підземного переходу, 1971 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Про сучасну назву 

Сучасна назва площі походить від того, що з 1782 року в приміщеннях колишнього монастиря кларисок, що на площі Митній, 2, містилась митна адміністрація. За таким призначенням будівля діяла до кінця XIX століття.

У 1899 - 1900 роках відбулася перебудова костелу, а саму споруду призначили для учнівської молоді. Загалом костел неодноразово перебдовували. Сучасного вигляду набув після реставрації у 1937 - 1939 роках.

У 1945 році будівлю передали Львівській картині галереї, а з 1996 року там міститься музей творів Пінзеля. До кінця XIX століття костел оточував кам’яний мур, через це площа перед костелом мала ще менші розміри, ніж зараз. 

Спорудження дзвіниці костелу Кларисок, 1938 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Спорудження дзвіниці костелу Кларисок, 1938 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Площа як майданчик для таксі

З кінця XIX століття на проїжджій частині площі Митної була кінцева станція кінного трамваю. Через прокладання ліній електричного трамваю у 1894 році вона зникла. Проте кінні екіпажі стояли на площі в очікуванні своїх пасажирів. Із початком XX століття їх поступово почали витісняти автомобільні таксі, для яких площа Митна була спеціально виділеною територією для очікуванні пасажирів.

Колишня трамвайна зупинка по середині дороги на вул. Личаківській, 1950 - 1960 рр., Фото: photo-lviv.in.ua

Колишня трамвайна зупинка по середині дороги на вул. Личаківській, 1950 - 1960 рр., Фото: photo-lviv.in.ua

Про пожежну стражницю на площі

У 1883 - 1884 роках на площі звели пожежну стражницю. Вона була на місці, де зараз діє підземний перехід та прохід до Бернардинського дворика крізь Глинянську браму. Це була різноповерхова цегляна споруда. Будинок був обладнаний із врахуванням сучасних стандартів для пожежної команди та станції швидкої допомоги, яка також містилась у цій будівлі. 

У 1901 році у пожежників з’явилась нова станція. Стара стражниця деякий час залишалась закинутою, але згодом будівлю віддали в оренду військовим, а також вона використовувалася різними установами. Однак до 1920 - 1930 років будинок став аварійним, тому його розібрали.

Будівля пожежників при бернардинських мурах, 1920 - 1930 рр.
Фото: lia.lvivcenter.orgРоботи із розібрання старої стражниці, початок 1930 років
Фото: photo-lviv.in.ua

Про квітковий годинник на площі

Коли знесли колишній будинок стражниці, відкрився вигляд з площі Міцкевича на давні монастирські мури. У радянський час їх реставрували, але надали вигляду звичайної житлової будівлі.

Тоді також з’явилась традиція ставити у цьому місці декоративний квітковий годинник, що показував досить точний час. Він був однією з окрас міста. Відновили традицію та встановили сучасний квітковий годинник у Львові у 2010 році. Він розташований майже на тому місці, що і його попередник. 

Квітковий годинник, Фото публікувала: пресслужба Львівської міськради

Квітковий годинник, Фото публікувала: пресслужба Львівської міськради

Коли створили підземний перехід на площі 

У 1976 році для вдосконалення транспортної розв’язки спорудили підземний перехід від площі Митної до непарної сторони вулиці Винниченка. У ході цих робіт архітектори здійснили реставрацію давнього муру. Тоді відкопали Глинянську браму та відновили прохід крізь неї. Житлові надбудови мурів розібрали, а перед муром додатково спорудили імітацію рову. 

Будівництво підземного переходу спричинило перебудову і будинку Піллерів, який створили розі вул. Винниченка та Личаківської у 1806 році. Зокрема, поштове відділення, що діяло там першому поверсі, ліквідували, а замість нього у стінах виконали проходи до спуску у підземний перехід. 

Площа Митна, Фото: uma.lvivcenter.org

Площа Митна, Фото: uma.lvivcenter.org

Про легендарний фонтан з хлопчиком

Після спорудження підземного переходу на площі з'явився легендарний фонтан з хлопчиком, який виконали у вигляді прямокутного басейну. Він став справжнім символом епохи та цієї площі зокрема. 

Фонтан на площі Митній, Фото: wikipedia.org

Фонтан на площі Митній, Фото: wikipedia.org

Після реконструкції площі у наш час бронзова скульптура хлопчика нікуди не зникла. Її оновили та встановили на площ. Можна побачити як хлопчик неначе ловить руками воду. Однак сам фонтан став пішохідний - сухий. Він є справжньою родзинкою площі у теплий період. 

Фонтан з хлопчиком на площі Митній
Фото: 032.uaФонтан з хлопчиком на площі Митній
Фото: 032.ua

Про сучасний вигляд площі Митної

Площа Митна суттєво ожила, коли її відкрили після реконструкції у 2017 році. Її не просто відремонтували, а перепланували. Там замінили комунікаційні мережі, відремонтували вхід у підземний перехід, замінили старе бетонне покриття, оновили фонтан, а також озеленили. У мощення вмонтували майже сто світильників.

Сучасна площа приваблює увагу багатьох, зазвичай там досить людно. Часто можна побачити батьків, які вийшли на прогулянку з дітьми. Однак підземний перехід перебуває у досить плачевному стані. Там демонтували торгові павільйони і після того "підземка" стала досить занедбаною, часто залишається навіть без освітлення. Згодом перехід мають реконструювати та планують задіяти як простір для виставок творів молодих митців та художників.

Вздовж західної частини площі можна побачити мури костелу і монастиря бернардинів з Глинянською брамою, вздовж східної частини - колишній костел кларисок з колишнім келійним корпусом. Зараз у костелі розташований Музей сакральної барокової скульптури Пінзеля, що є окрасою площі, а в келійному корпусі - Львівський поліграфічний коледж Української академії друкарства. Ось такий вигляд має сучасна площа, публікуємо актуальні фото:  

Площа Митна у Львові
Фото: 032.uaПлоща Митна у Львові
Фото: 032.ua

Читайте також: Львівʼяни, які змінили світ: як онук рабина став засновником ісламської держави

Фото на головній: uma.lvivcenter.org


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...