Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Курортний сезон 2022 року на Азовському морі: експерти озвучили прогнози щодо цін

2021-11-25 21:26:30
Источник: https://www.0312.ua/

Курортний сезон 2022 року на Азовському морі: експерти озвучили прогнози щодо цін

Минулого року відпочинок на Азовському морі не виправдав очікування багатьох українців. Головною причиною стала навала медуз, комарі та холодна перша половина літа. Але все ж таки туристи здебільшого сподіваються, що наступного року улюблені курорти порадують якщо не покращенням ситуації з медузами, то хоча б зниженими цінами на відпочинок. Чи варто розраховувати на подібне зниження цін, і за яких умов воно може статися, розповіли туристичні експерти. Про це пише 061.ua з посилання на Інтерфакс.

Економні та «небалувані» великими доходами пересічні українці за час ковідної пандемії та спричиненої нею економічної кризи навчилися ще дбайливіше ставитися до своїх фінансів. Тому при виборі місця відпочинку багатьох співвітчизників, перш за все, цікавить «ціна питання». Особливо з огляду на те, що минулого року більша частина тих, хто поїхав на Азовське море, фактично залишилася без моря, а адекватну альтернативу йому ніхто їм пропонувати не поспішав. Логічно, що багато хто дивувався, за що взагалі були заплачені гроші.

І не дивно, адже море та пляжі, переповнені медузами, табуни комарів, зливи, а десь ще й сюрпризи від обласної енергопостачальної компанії у вигляді систематичних відключень світла ніяк не вписуються в поняття гарного відпочинку.

А тим часом саме в таких умовах проходила більша частина сезону. І ці проблеми торкнулися не лише трійки найпопулярніших курортів, таких як Арабатська Стрілка разом із Генічеськом, Бердянськом та Кирилівкою, а й їх менш відомих побратимів – Примпосада та Степанівки-1.

В результаті, на думку експертів, наступного року турист 100 разів подумає, перш ніж обирати готель на одному з азовських флагманів, де ціни за номери з комфортними умовами, до речі, далеко не низькі.

Але, як виявилося, більшість власників курортного житла на узбережжі на сьогоднішній день у планах не мають пункту щодо зниження цін .

Як повідомила головний редактор профільного видання azov.zp.ua Юлія Ангеловська, більшість опитаних редакцією сайту власників туристичного бізнесу на найбільш відвідуваних азовських рекреаціях зараз не планують знижувати ціни. Експерт пояснює це стрімким зростанням податків, комунальних платежів, мінімальних зарплат, запровадженням реєстраторів розрахункових операцій та низкою інших економічних причин. Навпаки, під тиском внутрішніх обставин, які більшість відпочивальників найчастіше ігнорує або просто не замислюється про них, готельєри не лише поки не допускають здешевлення житла, але навіть важко уявляють, як уникнути його подорожчання.

Як коментують перебіг подій туристичні експерти, ситуація справді складна і неоднозначна.

З одного боку, вітчизняне море зіштовхнулося з природними проблемами, доступних методів боротьби з якими сьогодні ні турбізнес, ні місцеві чиновники не мають. І все це посилюється демпінгом з боку зарубіжних пляжних курортів, конкурувати з якими «нашому морю» в умовах, які склалися, виявилося не під силу.

А з іншого – низка економічних факторів, які постали перед готельєрами на тлі поточних зовнішніх проблем, ставлять їхній бізнес практично на межу виживання.

Особливо це стосується невеликих об'єктів на кшталт міні-готелів та гостьових будинків, які не мають міцної матеріальної бази: для них зниження цін у цих умовах може обернутися повним крахом.

Але навіть через ці обставини експерти прогнозують неминучість зниження цін на азовській «великій трійці», а за нею – на сусідніх менш відомих рекреаціях.

Наприклад, Юлія Васильєва, головний редактор інтернет-видання arabat.com.ua, розповідає, що наступного літа за цінами минулого року на курорти з медузами туристи явно не поїдуть. Тому хочуть того готельєри чи ні, а опускати ціни їм доведеться.

У той же час, розраховувати на різку зміну ситуації з медузами теж не варто. Сьогодні ніхто зі спеціалістів у галузі екології моря втішних прогнозів не дає, та й об'єктивних причин для цього також немає. Хіба що цього року видасться аномально холодна зима із сильними морозами, а за нею і весна з безліччю опадів, що дуже малоймовірно.

Таким чином, за словами експертів, хоч поки готельєри і заперечують можливість зниження цін, але обставини все ж таки змусять їх прийняти таке рішення. І каталізатором цього процесу стане явний дефіцит туристичного потоку, з яким на курортах неминуче зіткнуться внаслідок спроби трохи підвищити розцінки або утримати їх на рівні минулого року.

Деякі фахівці і, зокрема, представники сервісів з бронювання житла, вважають, що це відбудеться приблизно на початку-середині червня, коли готельєри все ж таки зрозуміють, що краще працювати з невеликим, але стабільним прибутком або невеликим, але стабільним збитком, ніж йти в глибокий мінус. До того ж, незважаючи на стереотип, який склався в силу різних обставин, прибуток готелю залежить не стільки від ціни номера, скільки від добутку ціни на кількість заповнених номерів.

Одним словом, результат цієї ситуації один: хочеш отримати клієнта - опускай ціну. В іншому випадку, популярним рекреаціям українці шукатимуть альтернативу: хтось у вигляді зарубіжжя, яке подешевшало, а хтось у вигляді чорноморських курортів на рідних просторах або маловідомих азовських курортів, які практично не постраждали від медуз.

«Ймовірно, азовським курортам з медузами частина відпочиваючих віддасть перевагу «чистим» зарубіжним курортам, наприклад, тим самим Туреччині, Єгипту, Болгарії, Греції, які стали значно доступнішими за час коронавірусної пандемії і поки що утримують порівняно невисокі ціни. З іншого боку, на Азовському морі є ряд не особливо розкручених і досить бюджетних рекреацій, яких проблема медуз практично обійшла стороною або торкнулася меншою мірою. Це, наприклад, запорізький Приморськ, який через розу вітрів медузи практично обходять стороною, курорти Донецької області - Урзуф, море в районі якого опріснене річкою Зелена, а також Мелекіне та Білосарайська коса, які знаходяться на березі порівняно прісної Таганрозької затоки з впадаючою в неїрічкою Дон. Тому, незважаючи на відсутність розвиненої курортної та розважальної інфраструктури, а також скромніший у своєму розмаїтті номерний фонд у порівнянні з головною азовською трійцею, вже наступного сезону ці маловідомі курорти можуть набути більшої популярності», - припускає Євген Смєльчаков, головний редактор туристичної медіа-платформи primorsk.ua.

Таким чином, на найпопулярніших рекреаціях Азовського моря в сезоні 2022 року експерти прогнозують зниження цін. У той же час їх зростання, ймовірно, спостерігатиметься на менш розкручених курортах, позбавлених вираженої проблеми медуз, таких як донецькі Мелекіне, Білосарайська коса, Урзуф, Ялта та Юр’ївка, а також запорізький Приморськ.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...