Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Мінімальна зарплата зросла, пакети – лише за гроші, 1000 гривень вакцинованим. Головні грошові зміни грудня

2021-12-02 21:27:59
Источник: https://www.0462.ua/

Мінімальна зарплата зросла, пакети – лише за гроші, 1000 гривень вакцинованим. Головні грошові зміни грудня

Кінець року подарує українцям чимало фінансових нововведень. Десь приємних, а десь – не дуже, але необхідних. Нагадаємо про основні.

Мінімальна зарплата виросла на 402 гривні

З 1 грудня розмір мінімальної зарплати збільшився з 6000 грн до 6500 грн. Це – нарахування, або, як кажуть «брудними». Тоді як на руки роботодавець виплачує на 19,5 % менше (18 % – податку на доходи фізичних осіб і 1,5 % – військового збору).

Тобто «чистими» раніше мінімальна зарплата дорівнювала 4830 грн, а від 1 грудня – 5232 грн 50 коп.

Підвищення не вплине на податкові соціальні пільги, на добові і на ставки єдиного податку. Натомість мінімальний розмір ЄСВ (єдиний соціальний внесок) на місяць із зарплати працівників та доходів ФОП (за себе) тепер дорівнюватиме 1430 гривень.

Пенсія теж виросте

Мінімальна зарплата зросла, пакети – лише за гроші, 1000 гривень вакцинованим. Головні грошові зміни грудня, фото-1

Підвищення мінімальної зарплати стимулювало і зростання розміру мінімальної пенсії. Для людей віком від 65 років (зі стажем 30 років для жінок та 35 для чоловіків) пенсія не млже бути нижчою за 2600 грн.

Найменш забезпечені пенсіонери будуть отримувати не 1854 грн як це було раніше, а 1934 грн.

Максимальний розмір пенсії збільшився на 800 грн і дорівнює 19 340 грн.

Прожитковий мінімум на 100 гривень

Мінімальна зарплата зросла, пакети – лише за гроші, 1000 гривень вакцинованим. Головні грошові зміни грудня, фото-2

Збільшився з 1 грудня і загальний прожитковий мінімум. Тепер він складає 2393 грн на одну людину в місяць (було – 2294 грн). На його основі розраховуються ці показники для різних груп населення. Вони також пропорційно зросли:

• діти до 6 років – 2100 грн замість 2013 грн

• діти від 6 до 18 років – 2618 грн замість 2510 грн

• працездатні особи – 2481 грн замість 2379 грн

• особи, які втратили працездатність – 1934 грн замість 1854 грн

Також збільшився і розмір мінімальної декретної допомоги для безробітних – до 2749 грн замість 2635 грн.

Прожитковий мінімум впливає на індексації зарплат, максимальний розмір допомоги з безробіття (не більше чотирьох мінімумів), мінімальний розмір аліментів, допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами (не менше 25 %), соціальні виплати дітям з інвалідністю (3,5 мінімуми) тощо.

Зокрема, аліменти на дитину до 6 років не можуть бути нижчими 1050 грн на місяць чи 1309 грн для дітей від 6 до 18 років. Це мінімальний рівень. У разі, коли платник аліментів має вищі доходи – остаточну суму встановлює суд.

Обов'язкова вакцинація

Мінімальна зарплата зросла, пакети – лише за гроші, 1000 гривень вакцинованим. Головні грошові зміни грудня, фото-3

А от нововведення, які запрацюють наступного тижня, навряд чи будуть сприйняті позитивно значною частиною населення.

По-перше, з наступного четверга набуде чинності Указ Міністерства охорони здоров’я, який вимагає відсторонювати від роботи невакцинованих від COVID-19 працівників (підходить лише «зелений» сертифікат).

Якщо з листопада ця вимога діяла стосовно педагогів, то тепер до списку включать працівників усіх установ, що надають соціальні послуги, та працівників окремих підприємств (ті, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки та ті, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади).

У Чернігові вже обговорили, що можливі труднощі з виконанням обов’язків у разі, коли на комунальних підприємствах не прискорять роз’яснювальну роботу з працівниками щодо важливості вакцинації.

Пакети у магазинах – за гроші

Мінімальна зарплата зросла, пакети – лише за гроші, 1000 гривень вакцинованим. Головні грошові зміни грудня, фото-4

По-друге, з 10 грудня в Україні набирає чинності закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів» та починає діяти перший етап обмежень. Тож за тиждень у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено викладати безплатні пакети.

Винятки зроблені тільки для біорозкладних пакетів, а також тих, в які запакована свіжа риба, м’ясо, вироби з м’яса та риби, сипучі продукти.

Пізніше будуть і більш жорсткі обмеження.

1000 за вакцинацію

Мінімальна зарплата зросла, пакети – лише за гроші, 1000 гривень вакцинованим. Головні грошові зміни грудня, фото-5

А із 19 грудня мають розпочати виплати людям, які пройшли повний курс вакцинації (дві дози) від коронавірусу.

Кошти не будуть виплачувати готівкою, і їх не можна буде зняти з картки. Натомість всю суму обіцяють зарахувати на віртуальний рахунок.

Ці гроші можна витратити протягом чотирьох місяців на обмежене коло послуг – на оплату квитків на транспорт у межах України, на відвідування кінотеатрів, театрів, музеїв чи виставкових центрів, на спортзали, фітнес-центри чи басейни. Так уряд намагається компенсувати цим закладам і надавачам послуг втрати, спричинені локдаунами та обмеженнями роботи під час пандемії.

Люди, які не користуються додатком «Дія», де планують відображати цю суму, зможуть отримати кошти іншим методом, обіцяють в уряді. Але лише у 2022 році і за поки що невідомою схемою.

Ця 1000 гривень не буде оподатковуватись і не впливатиме на субсидію. Проте поки що за ініціативу не проголосував парламент. Голосування у Верховній раді заплановане на найближчі дні.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...