Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

На Чернігівській ТЕЦ закінчується вугілля. До чого це призведе

2021-12-08 12:27:43
Источник: https://www.0462.ua/

На Чернігівській ТЕЦ закінчується вугілля. До чого це призведе

За день-два на Чернігівській ТЕЦ закінчиться вугілля. Його запаси, станом на 7 грудня складали близько 1000 тонн. Цього вистачить максимум на дві доби.

З газом буду дорожче

За словами директора Чернігівської ТЕЦ Дмитра Аркатова, станція збирається переходити на спалювання природного газу, щоб не позбавити абонентів гарячої води та опалення. Проблема у тому, що це – значно дорожче.

– По договору у нас выделеныобъемыдля населения– фиксированый объём по 7 гривен. Этих объёмов не хватит при работе только на газе. Пока будем брать по 29 гривен за куб и одновременно вести переговоры,– зазначив керівник ТЕЦ.

За його словами, обсяги газу для станції рахувалися виходячи з того, що 80 % її роботи забезпечувало вугілля і лише 20 % – природний газ. Тож тепер, коли вугілля немає і ТЕЦ вимушена працювати виключно на газі – в ліміти підприємство не впишеться.

Єдиний вихід не купувати газ за комерційною ціною – отримати від НАК Нафтогаз коригування необхідних обсягів. Саме про це тепловики і будуть спілкуватися з постачальником палива.

Хто за це заплатить?

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко зацікавився тим, хто буде платити за тепло, якщо питання з вугіллям не буде вирішене, а газ на ТЕЦ буде надходити за комерційною ціною, яка станом на початок грудня дорівнює 29 гривень за куб.

Це питання важливе з точки зору бюджету міста, оскільки нині саме звідси компенсують тепловикам різницю у тарифах. Поки що мова йде про 200 мільйонів гривень. Але якщо ТЕЦ переходить на дорожче паливо, то і різниця між собівартістю та цінами на тепло для населення збільшиться.

– Хто буде покривати? Якщо посилатися на меморандум (документ, підписаний Кабміном і представниками місцевої влади. – Прим. ред.), покривається різниця ціни від 7,4 грн. У нас немає можливості заплатити різницю в тарифах від ціни 29, – зауважив Атрошенко.

У свою чергу Дмитро Аркатов уточнив, що про зміну тарифів не йдеться.

– Мы не сможем предъявить и на тариф это не влияет. К сожалению. Тариф нам уже установлен, поэтому…– розвів руками керівник ТЕЦ.

Куди поділося вугілля

Дефіцит вугілля – не лише проблема Чернігова. Справа у тому, що від 1 листопада Pociя для додаткового тиску на Україну зупинила поставки енергетичного вугілля до нашої країни. Також російська сторона блокує залізничні доставку до України вугілля з Казахстану.

Крім того, влітку центральні органи влади не попіклувалися про те, аби зробити необхідні на зиму запаси цього палива на теплоелектростанціях.

А вугілля із США та Колумбії, яке анонсували наприкінці листопада у президента, піде в першу чергу на підприємства приватної групи ДТЕК, яка й імпортує його.

Фахівці переконані, що за відсутності вугілля уникнути віялових відключень електроенергії на початку 2022-го року буде вкрай складно. Зокрема, народна депутатка Інна Совсун ще наприкінці жовтня попередила: наявних запасів вугілля на ТЕЦ вистачить на 70–100 днів. Тобто, у кращому випадку, до кінця січня 2022 року.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...