Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Три будівлі у Слов’янську, яких вже немає. Зникла історія

2021-12-15 21:55:04
Источник: https://www.6262.com.ua/

Три будівлі у Слов’янську, яких вже немає. Зникла історія

Будівлі Слов’янська, яких вже існує. Зникла історія. 

Редакція сайту міста Слов’янська 6262 вже традиційно питає у читачів: Яку статтю ви б хотіли почитати. Серед запропонованих тем цього тижня були: 

Невідома історія Слов’янська. Міфи, слухи і легенди про місто; 

Як Слов’янськ виглядав 100 років тому; 

Будівлі, яких вже немає. Зникла історія Слов’янська 

Тема історії, як виявляється, цікава багатьом мешканцям міста, проте найбільше голосів у цьому опитування набрала ця пропозиція: Будівлі, яких вже немає. Зникла історія Слов’янська. 

Читайте також: Як раніше виглядала Соборна площа у Слов’янську

Сьогодні ми вам розкажемо про три будівлі у Слов’янську, яких вже немає. Це Курзал Мінеральних вод на курорті, Гранд готель, а також Реальне училище.

Гранд готель

Розпочнемо з Гранд готелю у центрі Слов’янська Феодосія Серьоженкова. Ця, без перебільшення, шикарна будівля знаходилась на перехресті вулиць Шевченка та Університетської і була найпомітнішою спорудою на Соборній площі 20-го століття. 

Цей будинок був відомий, як першокласний готель. В оголошеннях того часу можна було прочитати: 

"Розкішно обставлений, зі всіма зручностями. Ванни, душі та ін."

Три будівлі у Слов’янську, яких вже немає. Зникла історія , фото-1

Побудували Гранд-готель на одному з найкращих торгових місць. Він мав три поверхи. Подвальний здавався в оренду, середній поверх мав 14 магазинів з палатками, а на верхньому поверсі - одна половина для готелю, а інша - великий зал для театральних вистав. Така інформація містилася в оголошеннях за 1880 рік. 

У часи Другої Світової війни будівля була пошкоджена. У напівзруйнованому стані він перебував до 50-х років 20 ст. Був зруйнований купол, відсутні вікна.  

У 1958 році його розібрали та побудували на його місці "хрущьовку" для працівників одного з заводів.

Фото вулиці Університетської з зображенням колишнього "Гранд-готелю" (фото Дмитро Торець).

Три будівлі у Слов’янську, яких вже немає. Зникла історія , фото-2

Курортний зал

Ще одна будівля, якої вже немає - це Курзал Слов’янських мінеральних вод. Раніше він знаходився у центрі курорту. З розвитком лікувальної бази, збільшенням курортників і розширенням закладів, на території оздоровниці у 1880 році і побудували Курзал.

Це місце було центром культурного життя курортників. Поряд знаходилися ресторан, майданчик для оркестру та інші місця для розваг.

Під час війни будівля Курзалу була дуже пошкоджена, через що його довелося розібрати. З часом на місці курзалу був побудований фонтан, який знаходиться там і досі.

Три будівлі у Слов’янську, яких вже немає. Зникла історія , фото-3

Реальне училище

Велике значення для Слов'янська мало створення гімназії реального типу на початку ХХ ст., яка пізніше була реорганізована в реальне училище з 7-ми класною освітою. Навчальний заклад мав високий рівень навчання, класи були обладнані наочними посібниками, постійно проводились екскурсії та лабораторні заняття.

Ця красива будівля - колишнє реальне училище, яке було відкрито у 1906 році. Тут випускали спеціалістів для промислу і транспорту. 

У радянські часи у цій будівлі було відкрито сільсько-господарське училище, проте у часи війни воно було зруйноване. Зараз на цьому місці знаходиться професійний аграрний ліцей (№146).



Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...