Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Фестиваль "Мельпомена Таврії": Криворізький театр "Академія руху" представив пластичну драму "Співи сонця і тіні", - ФОТО, ВІДЕО

2022-06-12 17:26:24
Источник: https://www.0564.ua/

Фестиваль

10 червня 2022 року відкрився ХХІV Міжнародний фестиваль "Мельпомена Таврії", організатором якого є Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша. З причини окупації Херсону російськими військами цього року фестиваль відбувається в оновленому, дистанційному форматі. Участь у фестивалі у 2022 році беруть 62 театри із 34 міст та 11 краін світу: Україна, Португалія, Чехія, Польща, Туреччина, Грузія, Німеччина, Румунія, Франція та вперше - Японія і США. Вистави оцінюватиме експертна рада, до складу якої увійшли відомі театрознавці. Слоган 24-го фестивалю: «Мельпомена Таврії - голос Херсонщини».

Як повідомляє кореспондент сайту 0564.ua, в суботу, 11 червня,  Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» у фестивальній програмі представив пластичну драму «Співи сонця і тіні» за мотивами драматичних творів Моріса Метерлінка.

Учасники фестивалю і глядачі почули привітання від президента фестивалю - директора Херсонського обласного театру Олександра Книги та від Президента України Володимира Зеленського.

"Митці з різних куточків планети своєю участю у фестивалі демонструють свою солідарність з Україною, доводячи, що у боротьбі за свободу й незалежність нас підтримує увесь цивілізований світ.

Багато закладів культури нашої держави постраждали від російської агресії, будівлі деякий з них, як театр у Маріуполі, було зруйновано. Однак ніхто не може зруйнувати вільний дух мистецтва.

Щиро дякую театральним діячам за творчість і гуманізм у часи лихоліття війни, за те, що даруєте глядачеві найкращі свої здобутки, утверджуючи одвічні цінності добра, людяності та любові. 

Упевнений, разом ми зможемо захистити мир і свободу. Дякую усім, хто сьогодні своїм серцем з Україною", - наголосив Володимир Зеленський.

Перед початком фестивальної вистави у Кривому Розі до колективу театру і глядачів звернулась Народна артистка України, Лауреатка Національної премії імені Тараса Шевченка Лариса Кадирова. Вона цитувала рядки Ліни Костенко:

Хай буде все небачене побачено,

Хай буде все пробачене пробачено.

Єдине, що від нас іще залежить, –

Принаймні вік прожити як належить.

Також Лариса Кадирова захоплено пригадувала досвід і традиції Криворізького академічного театру музично-платичних мистецтв "Академія руху", бажаючи творчому колективу успіху і акцентуючи увагу на одному з неперевершених досягнень театру Бєльських - промовисто тримати тишу - сказати багато, незронивши жодного слова.

Відкрили фестиваль керівники театру - подружжя Бєльських: Антоніна Бєльська, директорка театру, і Олександр Бєльський, художній керівник та головний режисер театру, Заслужений діяч мистецтв України.

Антоніна Бєльська торкнулась незвичного формаьу фестивалю "Мельпомена Таврії". Вона підтримала у своїй промові Херсонщину і усіх жителів області, яким нині доводиться жити в умовах тимчасової окупації. "Херсон - це Україна!", - ледь стримуючи сльози заявила Бєльська зі сцени.

Про пластичну драму "Співи сонця і тіні" та матеріал, який став підгрунтям для цієї постановки, розказав Олександр Бєльський.

"Моріс  говорив про віру. Стоїть місто, стоїть країна... Вона стоїть завдяки вірі...", - зауважив режисер - постановник. Він додав, що вистава театру "Академія руху" - це історія про кохання та життєстійкість, про те, як людина має знайти вихід  у житті, яке часом стає для неї незрозумілим з точки зору відсутності віри, і тоді психічна і моральна сліпота охоплює людство".

Режисер-постановник Олександр Бєльський об'єднав у пластичній драмі "Співи сонця і тіні" дві паралельні сюжетні лінії.

Одна – за мотивами «Сліпих», у ній оригінально трактуються символи: острів – Земля у Всесвіті, сліпі – людство в безвиході, поводир – віра, яку втратили люди, чекання у бездіяльності – ілюзії. Інша – асоціативні картини, створені під впливом сібеліусівської музики, тут основна ідея – непереможне життєлюбство.

Складові вистави – вдала пластична форма; музичний супровід як самостійне явище зі своєю композицією та логікою; елементи сценографії: світлогра, відеоінсталяції, промовисті лаконічні костюми, багатозначні декорації.

В образній палітрі виділяється образ Стихії в усіх можливих виявах, Образ Поводиря, який штовхає людство не до виходу, а до його пошуку, Образ Дитини – втілення наївної чистоти та прагненняпідтримати.

Суть вистави у словах Лесі Українки: «Ми закладаємо підвалини нової моралі, що має обхопити інтереси не тільки ближнього, але й дальнього, має утворити гармонію не тільки людського, але й всесвітнього життя.

Після перегляду вистави криворіжці і гості щиро дякували творцям вистави, ділилися враженнями про побачене і відчуте. Дехто не зміг стримати емоцій, які виходили назовні разом зі слізьми.

Відгуки про виставу криворізьких митців слухайте на нашому відео (нижче).

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...