Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Як живе окупована Талаківка, - ФОТО

2022-06-18 19:05:00
Источник: https://www.0629.com.ua/

Як живе окупована Талаківка, - ФОТО

Українське селище Талаківка було захоплене армією російської федерації ще 27 лютого. А обстріли села розпочались рано вранці 24 лютого. Окупанти фактично знищили половину населеного пункту, в якому до війни мешкало близько 4 тисяч чоловік.

І майже одразу там почали створювати окупаційну адміністрацію, яку очолив колишній працівник поліції, зрадник Олександр Шульженко. Він зрадив присязі ще в 2014 році, приставши на службу терористичної організації «ДНР». А зараз вибудовує «нову владу» в окупованому селищі.

В своїх інтерв’ю російським пропагандистським ЗМІ колаборант не приховує, що в Талаківці люди налаштовані дуже вороже до окупантів. За останні 8 років багато жінок одружились на військових, склались дуже тісні стосунки. І тепер окупантів в селищі ненавидять.

Фото Тетяни Ігнатченко

Проте знайшлись «активісти», як називає їх Шульженко, які чекали на росію і зараз охоче беруть участь у пошуку українських патріотів. Наприклад, місцевий підприємець, який виробляв м’ясні вироби.

Окупаційна адміністрація не приховує, що має намір розібратися зі всіма, хто проти росії.

«Мы все равно их вычислим и возьмем за жабры. В дальнейшем будет проще, жизнь устаканится», - обіцяє Шульженко в інтерв'ю російському виданню «Ура.ру».

Зараз в Талаківці залишилось не більше тисячі місцевих мешканців. Багато хто виїхав з села ще в лютому. Дехто виїхав вже після того, як в Маріуполі закінчились основні бойові дії, і стало можливо залишати місто хоча б у бік російської федерації.

Фото Тетяни Ігнатченко

«Багато хто не міг виїхати, бо в Маріуполі залишались родичі, і треба було їх рятувати», - каже місева мешканка Тетяна.

Її донька з онуком мешкала в Маріуполі, і довгий час жінка взагалі не знала, чи живі вони.

Життя в Талаківці важке. Значна частина приватних будинків зруйнована.

Води немає, світла немає. Добре, що є городи, але через війну, обстріли, міни не всі змогли хоча б картоплю в землю кинути.

«Води, газу нема, проте є світло і зомбоящік працює,  - розповідає місцева мешканка, яка просила не називати себе. - Відкрили пару магазинів, ціни високі. Тому охочих щось купувати небагато».

Жінка розповідає, що в Талаківці почала працювати школа. Але вона напівзруйнована. Верхнього поверху немає, тому діти вчасться лише на першому поверсі.

Але дітей не багато. 

В Талаківці багато загиблих було в лютому та березні. Трупи лежали просто всюди. Їх ніхто не прибирав, бо через обстріли неможливо було. І такі тіла лежали, по яких по декілька снарядів прилітало. 

«Сусід загинув, лежав на вулиці, а його все рвало та рвало на шматки. Тож шматки і залишились. На це неможливо було дивитись», - каже пані Ольга Петрівна.

Вона розповідає, що загиблих з Талаківки окупанти почали ховати лише у средині березня. Тіла стали везти під Червоноармійськ. Але це далеко. І місцеві збунтувалися. Люди кажуть, дайте нам своїх хоча б поховати тут. І окупанти змушені були піти на поступки.

Навіщо тіла вивозили – не зрозуміло. Мабуть, хотіли приховати, скільки людей вбили, вважають місцеві мешканці.

Мародерство в Талаківці теж є. По будинках, власники яких поїхали, ходять як місцеві, так і окупанти. В тіх будинках, які заможні були, взагалі вже красти нема чого – все винесли. Місцеві крадії думають, що власники вже не повернуться, і їм за те нічого не буде. «Зовсім нема совісті у людей», - каже Ольга Петрівна.

«Сепарня ходила з обшуками  до домівок, де люди чи їх рідні мають відношення до ЗСУ або МВС, таких багато було в Талаківці, бо тут неподалік розташована була військова частина. Декого забирали на допит на поліграфі, в когось просто в речах порились - все залежить від того, де людина служить», - розповідають місцеві.

Фільтрацію Талаківці теж проходять. Спочатку їх везуть всіх у Сартану, там є комендатура. А вже потім – кого куди. Ось таке життя.

ЧИТАЙТЕ НАС В ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ МАРІУПОЛЬ 0629. ОБГОВОРЮЙТЕ НОВИНИ В НАШІЙ ГРУПІ В ФЕЙСБУЦІ МАРУПОЛЬ МІСТО-ГЕРОЙ

Читайте також репортаж, який ми робили про Талаківку в 2014 році: «Гудело-то как! Думали, хаты рухнут»: Талаковка восстанавливается после вражеского обстрела (ФОТОРЕПОРТАЖ)


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...