Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Помогатор: як знайти роботу через центр зайнятості Слов’янська

2021-02-20 09:20:33
Источник: https://www.6262.com.ua/

Помогатор: як знайти роботу через центр зайнятості Слов’янська

Пошук роботи – завжди актуальне питання у Слов’янську. А з березня 2020 року, коли країна пережила вже два локдауни через коронавірус, це питання постало особливо гостро.

Для того, щоб з’ясувати, як можна влаштуватися на роботу у Слов’янську, ми звернулися до начальниці міського центру зайнятості Ольги Рибальченко.

Для пересічних мешканців

Згідно законодавства, людина не зобов’язана стояти на обліку Центру зайнятості для пошуку роботи. Користуватися послугами Центру зайнятості може й той, хто працює, але планує змінити роботу. Звернутися можуть люди, які втратили роботу, тільки закінчили навчання.

Людина приходить до Центру, на вході до якого є реєстратори. За межами Центру зайнятості, біля входу, знаходиться стенд з актуальними вакансіями, які регулярно оновлюються.

Людина ознайомлюється з вакансіями на стенді. Якщо одна з них зацікавила, то людина телефонує рекрутеру, мобільний номер якого вказаний також на стенді.

У телефонній розмові рекрутер розповідає про підприємство, яке має вакансію, умови роботи, зарплату, вимоги.

Якщо людині цікаво те, що розповідає рекрутер, вона дзвонить на підприємство, розмовляє з потенційним роботодавцем та приймає рішення.

Для тих, хто перебуває на обліку

Та категорія, яка стоїть на обліку в Центрі зайнятості, самостійно ознайомлюється з наявними вакансіями. Спеціаліст на прийомі пропонує усі роботи, які підходять людині.

Вакансії, які підходять, обираються з урахуванням рівня освіти, минулих досвідів роботи, зафіксованих у трудовій книжці, розміру зарплати.

Якщо немає вакансій згідно останнього досвіду роботи, спеціалісти шукають згідно того, ким людина працювала раніше.

Якщо усі критерії співпадають, Центр виписує людині на обліку напрямок до підприємства, яке має вакансію. Далі вже роботодавець вирішує, чи підходить йому людина.

Якщо людина не відповідає вимогам роботодавця, вона знову продовжує перебувати на обліку Центру зайнятості.

Якщо минула професія не відповідає потребам ринку праці

У ст. 46 Закону про зайнятість населення є поняття «на потребу ринку праці». Що це означає? Прийшов до Центру зайнятості шахтар, який переїхав з іншого міста, став на облік. У Слов’янську шахт немає, тому центр не може допомогти йому з роботою за професією. Але ринок праці потребує слюсарів або газоелектрозварників.

У такому випадку людині пропонують підприємство, яке може забезпечити навчання по новій професії. Навчання може відбуватися прямо на підприємстві. Людину беруть учнем, дають наставника та одразу працевлаштовують.

Або можна піти на курси до Центру професійно-технічного навчання через Центр зайнятості. Там можна не тільки перенавчитися, а й підвищити кваліфікацію, навчитися.

Таки навчальні центри є в кожній області, кожний центр має свій перелік професій, якими там можна оволодіти. Отже, людина обирає потрібну професію та центр, в якому може перекваліфікуватися.

Для здобувача роботи оплачується перекваліфікація, проживання та дорога. Тобто людина платить не зі свого гаманця. Безкоштовне навчання неможливе, якщо людина просто хоче отримати іншу професію і при цьому не збирається шукати роботу чи влаштовуватись на іншу. Тобто у цьому має бути зацікавлене підприємство, яке готове почекати 3-4 місяці навчання, щоб отримати спеціаліста чи майстра.

Після навчання вже готового спеціаліста забирає підприємство.

Для людей після 45 років

Люди після 45 років не дуже затребувані на ринку праці. Але якщо вони бажають перекваліфікуватися, підвищити кваліфікацію та отримати нову професію, вони отримують від Центру зайнятості ваучер. Для цього також є визначений список професій.

Із цим ваучером людина після 45 років може піти навчатися у будь-який заклад, який пропонує необхідну професію.

Людина знаходиться на обліку та має незатребувану професію

Людина, яка перебуває на обліку центру зайнятості і має незатребувану професію, може відкрити власну справу.

У такому випадку людина безкоштовно проходить двотижневі курси з основ підприємництва, на яких викладачі допомагають підготувати бізнес-план.

Після курсів людина приходить на комісію Центру зайнятості, захищає бізнес-план та реєструється як підприємець.

Після захисту бізнес-плану центр одноразово виплачує новоспеченому підприємцю повний розмір його допомоги для відкриття підприємницької діяльності.

За ці гроші підприємець, у першу чергу, забезпечує собі роботу, а потім за потреби забезпечує роботою інших людей.

Проходити безкоштовне навчання можуть тільки люди зі статусом безробітного, тобто для цього треба стати на облік.

А отримати консультацію щодо того, де і яка є робота, може будь хто, не перебуваючи на обліку в Центрі зайнятості.

Тимчасова зайнятість

Для людей, які перебувають на обліку Центру зайнятості, є таке поняття як тимчасова зайнятість. Це якщо підприємство не може взяти людину на постійне місце роботи. Наприклад у випадку, коли воно отримує замовлення на кілька місяців і потребує низку спеціалістів для його виконання.

Тоді людина відправляється працювати на таке підприємство і одночасно з цим знаходиться на обліку Центру.

Якщо працівник себе добре зарекомендував, підприємство може забрати його на постійну роботу.

Громадські роботи

На паритетних засадах Центр зайнятості разом з органами місцевого самоврядування у бюджет закладає кошти 50/50. Потім з цього сумісного бюджету організовують роботи на потреби міста.

Такі роботи тривають до місяця і вважаються офіційним джерелом доходу. Частіше за все їх виконують люди, які перебувають на обліку Центру зі статусом безробітних.

Підписуйтесь на наш Instagram та Telegram канал


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...