Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Дитяче харчування у навчальних закладах:що відбувається у шкільних їдальнях?

2021-02-23 19:59:13
Источник: https://www.0552.ua/

Дитяче харчування у навчальних закладах:що відбувається у шкільних їдальнях?

Розумна дитина — це прекрасно, але перш за все вона має бути здоровою.За даними ВООЗ, здоров’я дитини на 15 % залежить від організації медичної служби, на 25 % — від генетичних особливостей і на 60 % — від збалансованого харчування. Воно  впливає на все, що відбувається в житті та формуванні організму дитини.Харчування ж школярів потребує особливої уваги ще й тому, що сучасне навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами. Останнім часом, усе частіше батьки жаліються на неякісне та несмачне дитяче харчування.

Як харчуються у херсонських школах?

На одному з херсонських пабліків у соцмережі днями розміщено опитування, до жителів міста звернулись з питанням: "Розкажіть про харчування у школах - що, у якому закладі скільки коштує, чи влаштовує якість харчування?" Чимало батьків висловили своє незадоволення дитячим харчуванням.

"Скажу так: того року вже відбулася реформа, вочевидь змінили постачальника харчів, та мабуть саму форму подачі їжі. Син зразу відреагував на це і був дуже задоволений харчуванням.Але з вересня цього року - все повернулось "вспять" - та після хорошого, дуже тяжко повертатись до поганого. Син якось прийшов взагалі з нудотою після тої їдальні. І ми вирішили відмовитись від харчування в їдальні, а він бере з собою свою їжу. Розбиратись з дирекцією ліцею наразі було і є дуже важко по багатьом питанням, тому що вхід батькам на територію ліцею заборонений в зв'язку з пандемією" пише Олег Янушкевич.

"55 школа, отказались от питания за 25 и 20, так как есть ребенок не может такую еду. Чорные бананы, манная каша холодная и как клейстер, странная колбаса, суп с колбасой. Несколько раз было повышение ацетона и рвота. И не только у моего сына. Теперь ломаю голову, что ему давать с собой, ведь в школе он до 16 часов" - зазначає Світлана Гордійчук.

"Школа 55. Завтрак безкоштовний, переважно несмачний (овес, гречка, півсосиски або сік та вафля). Смачною на сніданок буває солодка запіканка. Обід - якщо перше і друге то 25 грн. Взагалі діти часто хочуть булки, іноді вони є у меню. Було б непогано ввести сирники та рибні котлети" - розповідає Олена Сорокіна.

Як проблему вирішує міська влада?

З цього приводу вчора відбулась робоча нарада у Херсонського міського очільника Ігоря Колихаєва, який відразу повідомив, що дане питання бере на особистий контроль. Спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби та міського управління освіти мали можливість обговорити проблемне питання, напрацювати механізми та алгоритми, що допоможуть змінити ситуацію на краще.

-Качество питания в последнее время оставляет желать лучшего, и это при том, что его стоимость увеличилась. На качество питания поступает большое количество жалоб. Я подчёркиваю, что дети - это самое дорогое, что есть в нашей жизни. И те компании, которые занимаются поставкой продуктов, если они будут и дальше так работать, то с ними будут расторгнуты все договора. Это я беру на свой личный контроль. И не нужно приходить и лоббировать свои интересы через те или иные службы - монополистов в этой сфере больше не будет. Те, кто выиграет тендер на поставку продуктов будут чётко выполнять возложенные на них задачи, - підкреслив Ігор Вікторович - И вместо сливочного масла спреды не нужно завозить в школы. Если хлеб производится в Херсоне, то почему его закупают в Николаеве? Мы обязаны сделать питание детей качественным и полезным!

В.о.заступника Херсонського міського голови Світлана Чепіга розповіла про розробку програми "Здорове і безпечне харчування".

- Програма потрібна для забезпечення повноцінного якісного харчування дітей, для постачання безпечних якісних продуктів, для зміцнення матеріально-технічної бази наших харчоблоків.- зазначила Світлана Володимирівна - До складу робочої групи входять спеціалісти Держпродспоживслужби, лікарі, представники батьківських комітетів, керівники закладів освіти. Серед важливих пропозицій - проведення моніторингу харчоблоків, якості обладнання у школах та дитячих садочках. Також є пропозиція щодо внесення змін у договори з постачальниками стосовно посилення їх відповідальності.

Слід зазначити, що З 1 лютого 2021 року заклади освіти, засновником яких є Херсонська міська рада, мають забезпечити на головній сторінці офіційного вебсайту закладу, впродовж години після приготування, публікацію фото готових страв, а також щоденно, до 10 години:меню; інформації щодо кількості осіб, які харчуються;відомостей щодо собівартості страв у меню. Відповідне розпорядження підписав міський голова Ігор Колихаєв.Згідно документу, також буде посилено контроль за організацією харчування, дотриманням санітарно-гігієнічних вимог, норм харчування та естетичністю подачі готових страв у підпорядкованому закладі.

Який алгоритм контролю якості пропонує Держпродспоживслужба?

В.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайла Опанащенка під час наради запропонував декілька практичних рекомендацій, які мають сприяти покращенню якості дитячого харчування.

- Ми пропонуємо впровадити декілька етапів контролю якості, які виключать потрапляння неякісних продуктів для харчування дитини в школі чи садочку. Перший – залучення офіційного лікаря державної лікарні ветеринарної медицини до огляду партії харчових продуктів на складі у постачальника, яка йде до харчоблоку навчального закладу. Також на цьому етапі запровадити лабораторний контроль щодо наявності шкідливих речовин в харчових продуктах. Наприклад, нітритів, нітратів, рослинних олій у вершковому маслі, які можуть викликати так званий «ацетон» у дітей. - запропонував Михайло Опанащенко.

Другий етап – постійний контроль впровадження ХАССП в харчоблоках навчальних закладів. Це система, що забезпечує контроль якості від прийняття закладом продуктів харчування до приготування їжі, відповідність персоналу та обладнання санітарним вимогам. 

Третій етап – контроль страви, що стоїть у дитини на столі. 

- Дуже важливо гарантувати, щоб норми фактичних закладок продуктів до кожної одиниці страви не відрізнялись від запланованих. А саме: скільки передбачено нормативами м’яса, яєць, масла – стільки ж має бути і в тарілках. Щодня у 5-10% їдалень шкіл і садочків будуть відбиратись зразки та лабораторно перевірятись на кількість та якість продуктів, що входять до складу страв. Це дасть можливість щоденного контролю того, що відбувається в їдальнях. Крім того, будуть брати аналіз води, яку вживають діти. Оскільки це, як правило, вода з-під крану.

Дуже важливе сприяння мера Ігоря Колихаєва. Він надає можливість нам, Держпродспоживслужбі, постійно контролювати якість та безпечність продуктів, якими годують наших дітей. - зазначив Михайло Опанащенко.

Дитяче харчування у навчальних закладах:що відбувається у шкільних їдальнях?, фото-1

Принцип харчування у навчальних закладах зміниться?

Міський голова Ігор Колихаєв також зазначив, що наступного року він планує впроваджувати новий принчип харчування у навчальних закладах Херсона.Це принцип харчування, який функціонує в школах США. В навчальних закладах немає кухні, вся їжа готується централізовано та розвозиться у школи.

Дитяче харчування у навчальних закладах:що відбувається у шкільних їдальнях?, фото-2

- Бюджет, который выделяется на питание порядка 127 млн грн, и при этом мы получаем много нареканий на качество питания. Чтобы решить эти проблемы на следующий год мы планируем: во-первых, нужно чтобы поставщиком было коммунальное предприятие, и во-вторых, внедрение системы питания по американскому принципу. Строится одна большая кухня, в которой готовится непосредственно ассортимент того или иного меню, и потом развозится по школам. Всё чётко и прозрачно! - розповів про свої плани на наступний рік Ігор Колихаєв - На данный момент мы ищем инвесторов, которые готовы будут приехать на Херсонщину и реализовать данный проект. 

Наразі, важливим питанням залишається безпечне та здорове харчування дітей. Хочеться сподіватись, що воно буде не лише на контролі у відповідних служб, а й справді якісним та корисним.

Текст та фото: Оксана Наумова


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...