Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Азовське море: що чекати від цін на відпочинок у сезоні-2022

2021-11-24 03:04:29
Источник: https://www.0372.ua/

Азовське море: що чекати від цін на відпочинок у сезоні-2022

В останні роки у зв'язку з економічними факторами та пандемією коронавірусу вітчизняний пляжний туризм переживає далеко не найкращі часи, а на азовському узбережжі ситуація посилюється ще й навалою медуз, до якої минулого сезону додалася велика кількість комарів та холодний червень із зливами. Все це разом з інформаційними атаками у ЗМІ та соцмережах призвело до різкого зниження попиту на відпочинок на Азовському морі. Але в минулому році, незважаючи на обстановку, яка склалася на узбережжі, багато готельєрів не поспішали опускати ціни на відпочинок. В очікуванні майбутнього сезону експерти розповіли, що буде з цінами на житло на азовських курортах у 2022 році, і чи варто сподіватися на їх зниження. Про це повідомляє 44.ua із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Минулого літа готельєри в більшості курортних регіонів Азовського моря України, незважаючи на кратне падіння попиту, не поспішали знижувати ціни на курортне житло, навіть незважаючи на те, що у світлі обставин дана зона відпочинку виглядала не особливо привабливо.

Через нашестя медуз море в межах курортних зон Арабатської Стрілки, Кирилівки, Бердянська та інших рекреацій було фактично недоступним для купання, а коли медузи відступали, морська вода з фрагментами їхніх тіл все одно викликала сильне печіння шкіри у схильних до алергії туристів та у маленьких дітей.

Додамо до цього вибухове зростання популяції комарів, які атакували відпочивальників вечорами, дощову та прохолодну погоду, яка тривала практично до середини липня, періодичні відключення світла з боку Обленерго, і отримаємо зовсім не те, на що розраховували туристи, вирушаючи на відпочинок на узбережжі улюблених курортів.

Логічно припустити, що багато співвітчизників, які особливо «підігріваються» громадською думкою в соціальних мережах, задавалися питанням, за що вони взагалі заплатили гроші, причому часто чималі, і чи варто взагалі в майбутньому розглядати Азовське море для відпочинку.

Як результат – суттєве зниження туристичного потоку за найбільш затребуваними у минулі роки напрямками. Так, у серпні поточного року популярні курорти Азовського моря були заповнені ледь на третину, хоча в цей же період минулого року цей показник був щонайменше вдвічі вищим.

«У середньому за сезон-2021 туристичний потік за популярними азовськими напрямками знизився на 30-40% порівняно з попередніми роками. Але якщо брати окремі об'єкти на курортах, то десь він був мінімальним, тобто в межах 10-15%, а десь сягав і всіх 70-80%. Але навіть ці цифри падіння є згладженими щодо реальної ситуації, оскільки їх отримано переважно завдяки ранньому бронюванню, коли люди «замовляли» житло, ще не здогадуючись, яким буде літо. При цьому протягом літа, незважаючи на ситуацію з медузами, готельєри тягли до останнього зі зниженням цін, а коли все ж таки зважилися на цей крок, на море вже не хотів їхати ніхто і ні за якими цінами», - коментує минулий сезон туристичний експерт і головний редактор профільного видання primorsk.ua Євген Смєльчаков.

Що буде з головними вбивцями сезону– медузами – сьогодні спрогнозувати точно досить складно, хоча ймовірність повтору торішнього сценарію дуже велика.

Але, незважаючи на це, готельєри на найпопулярніших курортах сьогодні висловлюють неготовність знижувати цінову планку, доводячи це, в першу чергу, податковими нововведеннями, економічними реаліями, а також невеликою тривалістю сезону.

«Більшість власників готельного бізнесу на азовських курортах, яких нам вдалося опитати, нині не планують знижувати ціни або включати до торішньої ціни додаткові послуги чи сервіси, за винятком хіба що басейнів. Свою позицію вони пояснюють суттєвим подорожчанням електроенергії та комунальних послуг, підвищенням податків на землю та нерухомість, зростанням мінімальної заробітної плати та пов'язаним з ним збільшенням податкових зобов'язань, а також запровадженням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), які, напевно, потягнуть за собою адміністративні витрати та штрафи . У такій ситуації, кажуть готельєри, проблематично буде не лише знизити ціни, але навіть зберегти їх на рівні минулого сезону, не знижуючи при цьому сервіс і не скорочуючи перелік та якість послуг, які надаються. Але це стосується переважно великих і затребуваних курортних об'єктів, яких криза торкнулася найменше. Тоді як міні-готелі та гостьові будинки воліють поки не думати про майбутнє, обмежуючись будівництвом басейнів», — коментує можливість зниження цін на відпочинок в 2022 році головний редактор туристичного інтернет-видання azov.zp.ua Юлія Ангеловська .

На підтвердження висловленої думки можна озвучити той факт, що абсолютна більшість будівельних робіт у Кирилівці, Бердянську та на Арабатській Стрілці восени 2021 року була заморожена (зрозуміло, крім пов'язаних із встановленням басейнів). При цьому на сайтах оголошень можна знайти безліч баз відпочинку та готелів, розташованих у цих регіонах та вже виставлених на продаж.

У той же час, думка туристичних експертів сходиться в одному: якщо ситуація з медузами повториться, а ціни не знизяться, багато туристів просто відмовляться від відпочинку на улюблених курортах Азовського моря і шукатимуть ті чи інші альтернативи.

Наприклад, редактор інтернет-видання arabat.com.ua Юлія Васильєва так оцінює ситуацію:

«Невдалим минулий сезон для азовських курортів виявився не лише через медузи– свою роль відіграли й інші фактори. Зокрема, суттєве зростання вартості оренди землі, збільшення мінімальної зарплати, що тягне за собою підвищення одразу кількох податкових платежів, зростання тарифів на електроенергію та газ, а також обов'язкове використання з наступного року реєстратора розрахункових операцій для ФОП. Все це саме по собі здатне поставити туристичний бізнес у скрутне становище, а медузи лише посилили його, і в найближчому майбутньому ситуація навряд чи зміниться. Що буде з готелями у 2022 році, і скільки з них зможуть пережити майбутній сезон, передбачити дуже важко. Єдине, що відомо напевно, це те, що за збереження торішніх цін на вітчизняних курортах відпочивальники сюди просто не поїдуть. Принаймні більшість із них. А прибуток готелю залежить не від вартості номера, як вважають багато власників готельного бізнесу, а в першу чергу від його завантаження. Отже бізнес все ж таки змушений буде знижувати ціни, нехай навіть при цьому доведеться якийсь час працювати з нульовою рентабельністю. Але, звісно, ​​для ринку загалом це матиме негативні наслідки».

Тому, як би там не було, але найімовірніше для залучення туристів популярним курортам все ж таки доведеться опускати ціни і розвивати сервіс.

Наприклад, представник служби бронювання «Море24» Олександр Мостовий у коментарі для mrpl.city припустив, що в 2020 році відпочинок на азовських курортах може подешевшати в середньому на 20-30%. Тільки станеться це, на його думку, приблизно після екватора сезону, коли більшість власників житла остаточно переконається в тому, що за звичними розцінками до них ніхто не поспішає їхати, і потрібно терміново міняти ситуацію з метою виживання.

Одним словом, на думку експертів, є всі шанси суттєвого зниження цін на відпочинок на найпопулярніших курортах Азовського моря у 2022 році. І, швидше за все, спадний тренд у цінах стане явним на початку-середині літа наступного року.

Водночас відпочинок на менш відомих курортах, таких як Приморськ – у Запорізькій області, а також Урзуф, Мелекіне та Білосарайській косі – у Донецькій, яким через географічні причини в тій чи іншій мірі вдалося уникнути навали медуз, може значно подорожчати.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...