Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Земельний скандал у Тернополі: національний університет хочуть позбавити півгектара землі

2021-12-03 13:52:28
Источник: https://www.0352.ua/

 Земельний скандал у Тернополі: національний університет хочуть позбавити півгектара землі

Земельну ділянку, яка належить державі і перебуває на праві постійного (безстрокового) користування Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка намагаються зробити "приватною".

Ще 21 жовтня 1997 року ТОВ "Ювітас", в особі тодішнього керуючого Мацапея Ю.В., звернулось до педуніверситету із проханням надати погодження на розміщення автостоянки на земельній ділянці, яка перебувала у державній власності та була закріплена за університетом, як закладом вищої освіти.

30 листопада 1998 року між університетом та ТОВ "Ювітас" було укладено угоду про надання у тимчасове користування земельної ділянки для влаштування та розміщення на ній автостоянки, без права будівництва капітальних споруд.

Тоді, у 1998 році, згідно Акту приймання в екплуатацію, пред'явлена автостоянка мала такі основні характеристики: площа земельної ділянки 3890 кв.м.; кількість місць - 100 автомобілів; тип стоянки - "відкрита".

Вищезгаданими документами не надавався дозвіл на проведення будівництва на території земельної ділянки. Але ТОВ "Ювітас" попри це, спорудило там будівлю площею 12,8 кв.м.

В документах не згадується і те, що державна комісія приймала в експлуатацію дану будівлю. А отже, підстав для державної реєстрації будівлі, як об'єкта нерухомого майна не було.

У 2003 році термін дії договору закінчився, і для його продовження ТОВ "Ювітас" не зверталось до відповідних органів та починаючи із 30 червня 2003 року, товариство втратило будь-які речові права на цю земельну ділянку.


У 2005 році Тернопільський державний педагогічний університет отримав оновлений державний акт на право користування земельною ділянкою площею 20,2560га, з урахуванням вимог нового Земельного кодексу України, складовою частиною якої є ділянка, яка використовувалась, як автостоянка з 1998 року по 2003 рік.

У 2021 році у складі керівників ТОВ "Ювітас" відбулись зміни. У числі бенефіціарних власників з'явився Мичко Володимир Віталійович. До слова, Володимир Віталійович є засновником кількох будівельних компаній.

9 листопада цього року ТОВ "Ювітас" звернулось до педагогічного університету із проханням про звернення до Тернопільської обласної державної адміністрації з клопотанням про поділ земельної ділянки. Аргументували у ТОВ "Ювітас" таке прохання тим, що у їх власності знаходиться двоповерхова будівля площею 12,8 кв.м. і для обслуговування цієї будівлі їм необхідна земельна ділянка площею 5795 кв.м! Тобто для обслуговування будівлі із фундаментом розміром 2м на 3 м (площею 6 кв.м.) товариству необхідна земельна площею понад півгектара, розташована у одному із привабливих для будівництва житла мікрорайонів Тернополя – «Дружба».

 Незрозуміло, яким чином ТОВ "Ювітас" взагалі зареєстрували право власності на будівлю. З'ясувалось, що в жовтні 2021 року державним реєстратором Пилипчуком Романом Руслановичем у Шумську було зареєстровано право на нерухоме майно за ТОВ "Ювітас". Окрім того, в опис об'єкту нерухомого майна окрім самої будівлі було внесено огорожі, ворота, проїздну дорогу і навіть хвіртку.

Окрім того, у види діяльності ТОВ "Ювітас" було додано кілька нових КВЕДів. Раніше його основною діяльністю було допоміжне обслуговування наземного транспорту, зараз же додались нові - будівництво житлових і нежитлових будівель та інших споруд.

Учора, 2 грудня, на цю земельну ділянку з'явились невідомі особи, заявляючи, що мають повне право на неї. Згодом чоловіки представилися. Одним з них був теперішній керівник "Ювітас" Микола Петришин та чоловіки, які колись орендували у товариства місця під стоянку. Представники «Ювітасу» як «великі благодійники» підписали з ними безоплатні річні договори на стоянку авто, очевидно аби ті відстоювали  їх інтереси. Керівник товариства, пан Микола, запевняє, що діє законно і може надати необхідні документи (прим. поки що редакція сайту їх не отримувала).

Представники вишу звернулися до працівників поліції, які оперативно прибули на місце та стали на охорону закону, а не рейдерських інтересів. Наразі правоохоронці зупинили будь-які дії представників «Ювітасу» щодо повернення на колишню парковку, в’їзд на цю територію закритий та опломбований колодкою з пломбою. Поліцейські зараз вивчають усі матеріали справи та зазначають, що такі спори повинні вирішуватись у судовому порядку. 

Свою позицію з цього питання проявило і Міністерство освіти і науки України, яке своїм листом від травня цього року заборонило оренду цієї території майновою комісією МОН.

 Земельний скандал у Тернополі: національний університет хочуть позбавити півгектара землі (ФОТО), фото-10

У педуніверситеті ж зазначають, що очевидно таким чином ТОВ "Ювітас" вирішило привласнити земельну ділянку, на території якої педуніверситет планує створити багатофункціональний об’єкт спортивної інфраструктури та науковий хаб.

Журналісти 0352.ua будуть і надалі слідкувати за розвитком подій, адже невідомо, яких ще сюрпризів очікувати педуніверситету від власників ТОВ "Ювітас.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...