Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Творчість під час війни в Україні

2022-06-15 00:43:16
Источник: https://www.06239.com.ua/

Творчість під час війни в Україні

Людські трагедії - це завжди важко. Війна в Україні сколихнула усіх і кожного. Колись вона закінчиться, але ми пам’ятатимемо. Вона залишиться у розповідях очевидців, у спогадах військових, у віршах поетів, картинах художників, фільмах режисерів і піснях музикантів.

За цей час в Україні вже з’явилися багато витворів мистецтва, пов’язаних з війною.

Пропонуємо вам декілька найпопулярніших з них.

Гімн Січових Стрільців, який набув нового звучання

Гімн Січових Стрільців "Ой у Лузі Червона Калина" у 2022 році став буквально славнем українського народу на час війни з росією.

Пісня набула шаленої популярності після того, як перший куплет на камеру заспівав відомий співак гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, який на той момент вже був у лавах тероборони Києва.

Згодом пісня розлетілася усією країною і далеко за її кордони. Відомий британський гурт Pink Floyd аранжував цю пісню.

Учасники легендарного гурту Pink Floyd возз’єдналися вперше за 30 років, щоб записати пісню з українським музикантом для підтримки України. Музиканти використали вокал Хливнюка з відео, де він на Софійській площі в Києві співає пісню «Ой у лузі червона калина». Відео Андрія Хливнюка відразу після публікації набрало тисячі переглядів, а пісня стала хітом не тільки серед українців.

Сингл «Hey, Hey, Rise Up» посів перше місце в чартах iTunes.

Stefania, яка принесла перемогу Україні на Євробаченні 2022

Ода матері “Stefania” у виконанні українського гурту KALUSH, принесла нашій країні перемогу у всесвітньому музичному конкурсі “Євробачення”.

Пісню знають уже, мабуть, у всій Україні та за її межами, а її сенс став своєрідним гімном ставлення українців до свого коріння.

Роль гурту на Євробаченні була не лише у тому, щоб показати творчість, але й можливість розповісти про події, які зараз відбуваються у нашій країні, усьому світові.

Kalush Orchestra після свого виступу не побоялися зробити гучну заяву більш ніж на 200 мільйонів людей, які дивилися конкурс. Вони звернулися з проханням врятувати захисників Маріуполя.

"Save Mariupol, save Azovstal now!" — звернувся соліст гурту Олег Псюк зі сцени "Євробачення" у Турині. Це було ризиковано, адже могло сприйнятися політичною заявою, а гурт могли дискваліфікувати. Але журі з розумінням поставилися до цього. Врешті решт, Україна завдяки глядацьким балам виграла Євробачення, а через декілька днів стало відомо про вихід захисників Маріуполя з Азовсталі.

На наступний після пісенного конкурсу день, KALUSH випустили кліп на цю пісню. У ньому показали роль жінок, матерів у цій війні.

Вірш військового до доньки

Український захисник Павло Вишебаба написав доньці зворушливий вірш, який миттєво став популярним в Інтернеті. Рядки боєць поклав на музику і закликав дитину не писати про війну та смуток.

За словами військового, його дочка ховається від ворожих куль та ракет у Європі. Під час однієї з розмов дівчинка запитала у тата, про що написати в листі від руки. Вишебаба  у відповідь склав вірш, у якому закликав дитину розповісти про все радісне, що є у її житті.  

Тільки не пиши мені про війну,

розкажи, чи є біля тебе сад,

чи ти чуєш коників і цикад

і чи повзають равлики по в'юну.

Як у тих далеких від нас краях

називають люди своїх котів?

Те, чого найбільше би я хотів,

щоб не було суму в твоїх рядках.

Чи цвіте там вишня та абрикос?

І якщо подарують тобі букет,

не розказуй, як бігла ти від ракет,

розкажи, як добре нам тут жилось.

Запроси в Україну до нас гостей,

всіх, кого зустрінеш на чужині,

ми покажемо кожному по війні,

як ми вдячні за спокій своїх дітей.

Вірш швидко поклали на музику, а також переклали англійською мовою. Ось так він звучить для іноземців:

Насправді, десятки тисяч віршів народилися за час широкомасштабного вторгнення. Міністерство культури та інформаційної політики разом з волонтерами запустили портал "Поезія Вільних", де збирає вірші про російсько-українську війну.

"Кожен українець може поділитися своїми творами, які навіяла жахлива війна росії проти України.

"Адже багато людей мають потребу ділитися поезією, рефлексувати біль крізь змістовні рядки своїх творів", – йдеться в повідомленні.

Щоб поділитися своєю поезією потрібно заповнити форму на сайті порталу за посиланням.

Окрім пісень і віршів, було створено багато малюнків. Кожна творча людина показує біль у своєму, доступному саме йому форматі.

Українські жінки та культура у малюнках художниці

Наприклад, молода художниця Катерина Жовта зізналася: "Коли мені боляче, я малюю".

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Катерина почала брати участь у благодійних виставках, малювала ілюстрації для волонтерських проєктів, які збирали аптечки та допомагали жінкам, які пережили насилля під час війни.

Її творчість - це українська культура, яка поєднує в собі минулі традиції і сучасну дійсність.

Малюнки вже шерять у себе на сторінці в Instagram українські зірки, наприклад, відома фотографиня Соня Плакидюк. Запрошуємо переглянути світлини художниці.

XxeJq0LXIXRBa4H1dKfyy26SKC4he1MGDV6SishzdPcgtIGJGYBrD8452qpPukJUqkOYcDWFLgWaYS4wiCR-MCHNXjPtJ6kv0Ij9Jh78n2-FfaSMeeC2KhqNRNxK7W1xd8PBk8ahnCrrnjJMngl5Kw0EPext-qxcAygFPaKltSGsHMmLo9bum0DnTW-hxLk8fsROvIA3pDBj9wI3xeJBfxJtoixVX1u2uicrkLY8ES-HTfNC4e24qCk7kj4lXKP8ci1mssQNKu6wDIixjmBD0kaCiyXQn1oR64sAKnU5XcYGms_LXpOCYqhEXVkQLR3yPzl_hFWNsbH7RQcLIzq9yb1QOBowWrsY6QNZKmNqfix7gaT-BoXh7wwxd-a3zZUX-yEM2M5-iMI5GW7-F8myvd4Pe2WJrkJm7m4QRjv9mSeqq5NbbYxhSATdYDBHYMRNqOM_0BGN4kGR_YeFEaZBAS0ozGez52X-5JTWBaQOfbmN43IKkuG6HH0ZJI7JRXZ-nj9zQvGgTgTJHOR64QHkZK2LETCw4PVOHexMIXXG8niLYdUT2X7alw6cCgeAMB9V_CLP7zwg

Кумедні коти, ракети і підвал - життєві малюнки від художниці з Одеси

Ірина Потапенко - художниця-ілюстраторка, яка зараз живе в Одесі. Через свої малюнки вона показує те, як вона бачить цю війну.

Кумедні головні герої малюнків часто переплітаються зі страшною реальністю війни. Але в цьому і особливість її робіт. Через них вона показує своє життя в Одесі, те як вони з сім’єю і домашніми тваринками переживають цю війну.

До кожного малюнку вона додає опис. Колись вірші, колись - текст.

Особливість її малюнків - у яскравості та доброті. Через жарти та кумедні ситуації художниця показує справжнє життя.

Найпопулярнішою стала її підбірка малюнків про відвал та повітряні тривоги:

uyKT0I-Sa7wWrsvs7ZUttwOf9xNX2jUxeUl0jmxLzQ5PSOvyrYlUJ9ejdzHtBbTWQaBhQj0fcWoicoSii4rHj0RJReh43zc37j9L9iV-ZzCiiW9_TbrG7grY04KOFcs_18q8okPGHChxOqKtwQuEoTasF3LQPSmbXjxd07fxofqL3sWvPXIzYjVrRH6vLOhgQ95BuRsQ8KDoO_gwFo1i0YoPq8xFlYXmJae8kmOiEoiqa2MgU9_YCg6QeKzYet7B6zAQIsloid8yKU6J78MnfIhDa9btI3uXE4sAj6FcXfiSJ_VPQddpTCWnMwy9vVL_GZWNeOELtt_XnEeaRjS39LZz1FKjon5Z00ITOnZld41FrqzTBL8s5sWiqt1gL1BZbjCRrkAiakXkLdAVOtZSU476cIUJ6ZSf9kz9qN9fJqwLQPrGNiOujgdyhZ7TIXZDrXXNwvAL-asbrSaKIJx8aNzmhtRWtJd8b4QmSLo5jFnRss9d63DpLL2phXQWeicmzcrZ2umk5j7ILU6PxF6EQCCTXpRvqLlItHuSOszsFB-o-oXRZHWfVHN1MhAIgw0-0aCAfmMw2-vWGJRtS5jpbc-UiUCNl5th-mpmdSTE55TRgV3CT1G0gAD7veHvdxcUEXXO4JBmFzcFmsii423AadEDnK93XGpAgEDibTOqGxiw7UWioDN8gO2RXuIFwX2BaJjO8LZ51Yo0HbmuJ1Aw8lB3JQ

Ось так війна залишає свій слід у творчому житті країни. Творчість, яка народжується через біль, кохання, турботу.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...