Сегодня:
Последние записи
Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300.Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий це...
На Одещині судитимуть чоловіка, який наприкинці літа минулого року побив двох жінок та утримував їх разом з власною дитиною у квартирі. Слідчі скерували обвинувальний акт до суду. Зловмиснику загро...
Сьогодні, 10 січня, “Київводоканал” виконуватиме ремонтні роботи на бульварі Академіка Вернадського. У зв’язку з цим буде частково перекрита проїжджа частина проїжджої частини бульвару.Про це повід...
Сьогодні, 10 січня, у Миколаївській області очікується мінлива хмарність, а на дорогах ожеледиця. Миколаївський обласний центр гідрометеорології попереджає жителів області про перший рівень не...
Баннер

Без ворожих “привітань”: як зустрів День Незалежності окупований Залізний Порт

2022-08-30 20:29:24
Источник: https://www.032.ua/

Без ворожих “привітань”: як зустрів День Незалежності окупований Залізний Порт

Повномасштабна війна прийшла в Україну дуже неочікувано. Російська влада лякала нас швидким захопленням територій та окупацією столиці. Однак не так сталося, як гадалося. Спільне горе об'єднало українців і вони вже більш ніж півроку дають гідну відсіч фашистській армії рф. День Незалежності ми зустріли у вільній країні, хоче і не так, як у мирний час. Проте від щирого серця нас “привітали” росіяни. 24 серпня вони випустили чимало ракет по українським містам і села. Ледь не кожну хвилину звучали сигнали повітряної тривоги. Втім “вітали” рашисти не всі населені пункти. Наприклад, у Залізному Порту біло дуже тихо і самотньо. Всюди панувала “мертва” тиша. У місті наче завмер час. Експерти незалежного медіа-проекту zhelezniy.com розказали, як зараз живе місто в окупації. Про це повідомляють Подробиці.

Туристичний бізнес вмер

В минулі роки у Залізному Порту було голосно та весело. Проте не цього року. Місто знаходиться в окупації з початку березня. Зараз цей курорт можна порівняти хіба що з безлюдним островом. На пляжах майже жодної живої душі, усі розважальні заклади, кафе та ресторани закриті, атракціони та аквапарк не працюють. Досі продовжують працювати поодинокі готелі та бази відпочинку, вартість проживання в яких стартує від 500 грн за добу. Також доступне дешеве житло у приватному секторі, проте і там селитись нікому. Ніхто не приїде відпочивати в окуповане місто, адже це небезпечно і можна не повернутись додому після відпочинку.

Без ворожих “привітань”: як зустрів День Незалежності окупований Залізний Порт (відео), фото-1

Працюють лише магазини та аптеки, де товари реалізують за драконівськими цінами.

Як і все літо, День Незалежності курорт зустрів безлюдно та тихо. На набережній працювало лише одне кафе з вуличною їжею. Проте і там клієнтів не було.

Як було до війни

Залізний Порт – село, яке знаходиться на півдні Херсонської області. Курорт розташований біля Тендровської коси і займає всю берегову лінію між селами Новочорномор'я та Приморське. За однією з версій, своєю назвою село завдячує стометровому залізному пірсу, який використовували для завантаження зерна та риби на невеликі судна. Місцеві жителі розповідають, що згодом пірс поглинуло море, а назва “Залізний Порт” залишилася незмінною, незважаючи на те, що порту як такого тут не було і немає досі.

Без ворожих “привітань”: як зустрів День Незалежності окупований Залізний Порт (відео), фото-2

Після анексії Криму курорт дуже швидко почав набирати популярність і з кожним роком сюди приїжджало на відпочинок все більше і більше людей з різних куточків нашої країни.

Тут добре розвинена курортна інфраструктура: бази відпочинку, готелі, кафе, ресторани та клуби. Переважна їх частина зосереджена у прибережній зоні. Також в Залізному Порту є ринок та численні магазини. У 2019 році збудований аквапарк мережі “Акваленд”.

Курорт орієнтований переважно на молодіжний відпочинок. Проте і сім'ям з дітьми тут також знайдеться чим зайнятись і розважитись.

Але так було до війни. У 2022 році курортний сезон повністю провалений. Місцеві жителі сподіваються, що місто залишиться неушкодженим до приходу українських захисників, а вже у наступному році вони планують надолужити втрачене.

Кількість запитів на відпочинок в окупації через служби онлайн-бронювання також впала в сотні разів:

"Хоч зараз ми не приймаємо заявки на бронювання номерів на окупованих курортах, але телефони, меседжери та форми онлайн-бронювання на сайтах включені, тому є можливість побічно оцінити попит на морський відпочинок в окупації. Так, якщо раніше у липні ми щодня приймали близько 200-800 звернень на добу, то зараз кількість звернень перебуває в межах 2-3 заявок на день, які знову ж таки доводиться відхиляти. Тому можна констатувати, що, як мінімум, попит на онлайн-бронювання впав у сотні разів. А якщо керуватися інформацією, що надходить із зони окупації, то ймовірно, на місці ситуація приблизно така сама», - прокоментував ситуацію з попитом на відпочинок в окупації представник служби more24.ua Олександр Мостовий.

А що на інших курортах

На курортах Миколаївщини та Одещини літо також пройшло без туристів. Обидва регіони з перших днів війни ледь не щодня потерпають від ворожих обстрілів та ракетних атак. За 6 місяців повномасштабного вторгнення сильно постраждала Затока. Окупанти тероризують селище ракетами з моря і літаків, стираючи з землі цілі вулиці, численні бази відпочинку, прибережні кафе, дачні будиночки.

Без ворожих “привітань”: як зустрів День Незалежності окупований Залізний Порт (відео), фото-3


Не краща ситуація і в Очакові та Коблеве Миколаївської області. Очаків перебуває під постійним артилерійським обстрілом із початку квітня. Там загинули десятки людей, сильно зруйновано інфраструктуру. Серце українського виноробства – селище Коблеве – росіяни намагаються дістати ракетами, а на пляжах детонують та підриваються ворожі міни. Нещодавно це призвело до загибелі двох людей.

Без ворожих “привітань”: як зустрів День Незалежності окупований Залізний Порт (відео), фото-4


“На жаль, на сьогоднішній день попит на відпочинок у чорноморських селах та селищах на Одещині близький до нуля. Причина проста — ракетні обстріли Затоки та Сергіївки, які супроводжувалися великою кількістю жертв та значними руйнуваннями. Так, якщо на початку червня можна було спостерігати зростання кількості запитів на відпочинок у Затоці в межах 15-20% від довоєнних показників, то у серпні кількість заявок стала близькою до нуля. Причому не лише у самій Затоці, а й на сусідніх курортах — Грибівці, Росєйці та Кароліно-Бугазі”, - коментує ситуацію з попитом на відпочинок головний редактор проєктів zatoka.travel та gribovka.com, Олексій Васильєв.

Нагадаємо, що в окупації зараз знаходяться усі курорти Запорізької (Бердянськ, Кирилівка, Приморськ тощо) і Херсонської (Генгірка, Генічеськ, Залізний Порт, Щасливцеве тощо) областей та частина Донецької.

Жителі окупованих населених пунктів неодноразово виходили на мирні мітинги та закликали росіян повертатися додому. Однак на такі протести окупанти відповідали дуже радикально. Почалися переслідування і погрози, а людей з проукраїнською позицією продовжують викрадати з власних домівок і до сьогодні.


Суспільство
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.В Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом минулої доби відбулося 77 бойових зіткнень. Заг...
Суспільство
6 січня с.Рівне потрапило під ворожий обстріл. Внаслідок обстрілу 6 приватних будинків не підлягають відновленню, зазнали пошкоджень 141 житлове приміщення, адміністративна будівля, будівлі дитячог...
Суспільство
У Тернопільському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання у справі за позовом Михайла Головка щодо звільнення його з посади голови Тернопільської обласної ради. Самого Михайла Гол...
Суспільство
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...